Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Scrierea corectă a cuvintelor într-o, într-un, dintr-o, dintr-un

Iată-ne ajunși la momentul în care învățăm primele cuvinte care se scriu cu cratimă. Materialele prezentate în acest articol au fost folosite pentru scrierea corectă a cuvintelor într-o, într-un, dintr-o, dintr-un, în cadrul unei lecții de consolidare.

Scrierea corectă a cuvintelor într-o, într-un, dintr-o, dintr-un

Fiind o lecție de consolidare, am încercat să includ cât mai multe tipuri de exerciții. Sarcinile de lucru au presupus:
-găsirea unor cuvinte potrivite care să le completeze pe cele cu cratimă, precum și acțiunea inversă;
-alcătuire de enunțuri care să includă cuvintele scrise cu cratimă;
-încercuirea variantei corecte (alegerea cuvintelor scrise corect), în enuțuri date;
-ordonarea cuvintelor date pentru obținerea unui enunț corect din punct de vedere gramatical și logic;
-alcătuirea unor enunțuri care să respecte cerințele date;
-alcătuirea unui scurt text cu  cuvinte date.

floarea de nufăr
floarea de nufăr

Ceea ce a fost mai deosebit la această lecție a fost faptul că sarcinile de lucru au fost scrise pe petalelele unei flori de nufăr. Am ales intenționat această modalitate de lucru pentru a completa cunoștințele dobândite la matematică și explorarea mediului despre medii de viață – lacul, baltă, iazul. Am realizat astfel o punte între ora de matematică și cea de comunicare în limba română.

Totodată, realizarea florii de nufăr poate fi produsul unei activități în echipe aplicând metoda cu același nume. Noi am mai folosit metoda florii de nufăr anul trecut, la clasa I, însă în această lecție am preferat activitatea frontală și individuală.

Scrierea corectă a cuvintelor într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Activitate în echipă

În documentul de la finalul articolului am postat materiale pentru ambele variante: activitate frontală sau activitate în echipă. Petalele mari vor fi folosite pentru cea din urmă. Pe patru dintre ele sunt scrise cuvintele cu liniuță, iar pe celelalte sunt scrise sarcini de lucru. Din cele 8 sarcini enumerate mai sus am selectat pentru activitatea în echipă doar patru. Astfel, se împarte clasa în echipe de câte patru membri, fiecare echipă primind cele 8 petale. Se rezolvă sarcinile de lucru și se decupează petalele. Petalelele tuturor echipelor vor fi lipite pe o coală mare de carton verde.

Activitate frontală și individuală

Fiecare copil primește fișa cu cele opt petale mai mici și încă patru petale cu cuvintele scrise cu cratimă. Acestea din urmă sunt așezate pe foaie în grupuri de câte trei și sunt mai mici decât cele cu exerciții . Noi am rezolvat unele sarcini frontal, pe altele individual, urmate de verificare frontală. La final, petalele au fost decupate și lipite pe un carton verde pe care am imprimat frunza din documentul pdf. Petalelele mari au fost așezate la bază, pe două straturi, iar cele mici deasupra. Pentru a le putea îndoi ușor, lipiciul a fost aplicat doar pe partea dreaptă a petalelor. În cercul format în centrul florii copiii au lipit hârtie creponată galbenă.

Tot în documentul pdf veți găsi fișe mici, de lipit în caiete, fișe ce conțin exemple și regula de scriere corectă a cuvintelor într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Ele au fost realizate din imaginile A 4 pe care le-am afișat în clasă și care pot fi descărcate de aici. Dacă v-au plăcut ideile, vă doresc spor la învățat!