Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

”Parada oamenilor de zăpadă”. Joc didactic pentru înmulțirea numerelor naturale

Începem semestrul  al doilea la matematică și explorarea mediului cu jocul didactic numit Parada oamenilor de zăpadă. Prin intermediul său ne vom reaminti înmulțirea numerelor naturale în concentrul 0-100.

Joc didactic Parada oamenilor de zăpadă

Materialele necesare desfășurării acestui joc se află în documentul de la finalul articolului. Este vorba despre patru oameni de zăpadă, fiecare cu exerciții și probleme grupate pe patru categorii, indicate pe pălăriile acestora. Jocul se desfășoară frontal. Am avut grijă ca numărul exercițiilor să corespundă numărului elevilor din clasă astfel încât fiecare să participe la joc. Unele exerciții vor fi rezolvate oral, pentru altele este nevoie de rezolvare în scris.

Descrierea jocului

Parada oamenilor de zăpadă
Parada oamenilor de zăpadă

Înainte de începerea jocului vom discuta despre construirea unui om de zăpadă. Copiii sunt provovocați să demonstreze că știu etapele construirii unui om de zăpadă prin completarea unei fișe. Scopul acesteia este, de fapt, exersarea exprimării în scris și a utilizării articulațiilor de tip cronologic ( ”mai întâi”, ”apoi”, ”la final” etc). Chiar dacă este un exercițiu mai degrabă pentru o lecție de comunicare în limba română, orice ocazie este bună pentru a construi enunțuri înlănțuite logic. Mulți copii întâmpină mari dificultăți în acest sens.

După ce ne-am lămurit că fiecare știe cum se construiește un om de zăpadă urmează să demonstrăm acest lucru construind patru oameni de zăpadă. Acest lucru va fi posibil doar rezolvând sarcinile de lucru scrise pe bulgării mari ce reprezintă corpul omului de zăpadă.

Pentru fiecare om de zăpadă avem câte o pălărie și câte trei bulgări de dimensiuni diferite. Dacă dorim să anunțăm de la început ce exerciții urmează a fi rezolvate, vom afișa la tablă pălăriile. O altă variantă ar fi afișarea acestora după ce omul de zăpadă a fost construit, ca pretext pentru oferirea feed-back-ului privind realizarea sarcinilor. Indiferent de modalitatea aleasă, construirea omului de zăpadă va începe de jos în sus, de la cel mai mare cerc către cel mai mic, capul. Cercurile vor fi afișate progresiv, pe măsura rezolvării sarcinilor de lucru.

Parada oamenilor de zăpadă. Sarcini de lucru

Omul de zăpadă 1 – Adunări repetate și înmulțiri

Construind acest om de zăpadă vom exersa transformarea adunărilor repetate în înmulțiri (cercul mare)  și a înmulțirilor în adunări repetate de termeni egali (cercul mijlociu).

Omul de zăpadă 2 – Produse

Pe cercul mare avem exerciții de înmulțire cu 2 sau mai mulți factori, iar pe cel mijlociu găsim exerciții de completare a factorului care lipsește din operația de înmulțire.

Omul de zăpadă 3 – ”Cuvinte matematice”

Aici ne vom reaminti terminologia matematică specifică înmulțirii prin intermediul unor exerciții pe cercul mare și a unei probleme pe cercul mijlociu.

Omul de zăpadă 4 – ”Ghicitori matematice”

Ultimul om de zăpadă va fi afișat în întregime la tablă pentru că este vorba despre o ghicitoare matematică în versuri care începe de la pălărie. Răspunsurile vor fi completate pe spațiile libere și vom începe cu pălaria unde vom nota numărul oamenilor de zăpadă (patru).

Pe cercul mijlociu vom afla nunărul total al bulgărilor folosiți (4×3=12) și al ochilor oamenilor de zăpadă (4×2=8). Pe cercul mare ne rămâne să aflăm numărul total al nasturilor dăruiți oamenilor de zăpadă și numărul celor rămași în cutie.