Odată cu învățarea literelor t și T m-am gândt să introduc în lecțiile noastre de Comunicare în limba română un nou material. Cărticica literei T este o carte digitală realizată cu ajutorul unei prezentări powerpoint. Se derulează în slide-show și, dacă avem nevoie, cu ajutorul instrumentului de scris ușor de găsit în partea stângă jos a fiecărui slide, putem face adnotările necesare direct pe slide (sublinieri, încercuiri etc.). În arhiva de la finalul articolului, alături de această prezentare powerpoint găsiți și un document pdf. Este o transcriere a conținutului slide-urilor, o fișă de citire ce poate fi imprimată.
Până la t și T am mai învățat alte șapte litere ceea ce face posibilă citirea unor cuvinte și chiar propoziții. Cărticica literei T cuprinde opt exerciții de citire, ordonate de la simplu la complex. Putem oferi copiilor zilnic unul sau două exerciții sau putem parcurge cartea într-o lecție de consolidare. Fără a forța nota, cartea se poate opri acolo unde considerăm că este limita abilităților copiilor în acest moment. De asemenea, ea poate fi un ajutor util părinților care doresc să îi ajute pe copii la exersarea actului citirii.
Cărticica literei T
Cartea debutează cu coperta. Am numit-o ”De la A la … T” deoarece cuvintele ce urmează a fi citite sunt formate din toate literele învățate: a, m, u, n, i, r, e, t. Bufnița cea înțeleaptă ne însoțește de-a lungul tuturor paginilor.

Primele două pagini sunt dedicate citirii literelor de tipar, mici și mari. Următorul exercițiu se referă la citirea unor silabe. Începem cu cele mai simple, formate din litera t urmată de vocalele învățate pentru a ajunge ușor-ușor la silabe formate din trei litere.
Silabele deja descoperite ne vor ajuta la citirea cuvintelor formate din două silabe. Am lăsat cuvintele monsilabice pe mai târziu din simplul motiv că de cele mai multe ori litera t este însoțită de mai multe consoane ceea ce îngreunează citirea acestor cuvinte. Așadar, primele cuvintele din două silabe pornesc de la silaba ”ta” marcată cu roșu căreia i se adăugă alte silabe pentru a forma cuvinte. Silaba ”te” este și ea foarte generoasă. O citim la începutul cuvintelor sau la finalul acestora într-o multitudine de situații.
Cărticica literei T. Provocări
Iată că am ajuns și la cuvintele monosilabice și chiar la cele formate din trei silabe. Am marcat silabele cu culori diferite în ideea că suportul vizual le va ușura copiilor efortul.
Paginile următoare vin cu două noi provocări. Vom citi nume de persoane și vom observa că ele se scriu întotdeauna cu literă mare. Și aici am colorat diferit fiecare silabă mai ales că de această dată cuvintele nu mai sunt despărțite în silabe.
Provocarea de cinci stele este chiar un exercițiu dificil. Se adresează copiilor care deja stăpânesc într-o oarecare măsură tainele cititului. Cuvintele ce urmeză a fi citite au doar câte două silabe, dar silabele sunt formate din trei-patru sunete, mare parte din ele fiind consoane. Putem trece de acest exercițiu dacă nu este momentul potrivit pentru el.
Citim propoziții
Ultimul exercițiu le cere copiilor să citească cele cinci propoziții date. Fiecare cuvânt este marcat cu o altă culoare.
Primele două propoziții au câte trei cuvinte. Urmează o propoziție formată din trei cuvinte, apoi una cu patru cuvinte și, la final, o propoziție formată din cinci cuvinte. Cuvintele din propoziții sunt cele pe care le-am citit deja pe paginile anterioare.