Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei T

A venit și rândul sunetului T și a literelor t și T. Pentru aceste lecții am pregătit o cărticică digitală care ne va ajuta să citim literele învățate, silabe, cuvinte și propoziții. Cărticica literei T poate fi descărcată de aici.

Datorită faptului că exercițiile de citire au fost mutate în această cărticică, în fișa literei T am reorganizat conținutul. Față de fișele anterioare aici vom găsi mai multe exerciții de analiză și sinteză fonetică.

Fișa literei T

Partea stângă a fișei păstrează în mare măsură formatul celorlalte fișe realizate până în acest moment. Începem cu titlul, adică cele două litere de tipar însoțite de personajul săptămânii, teribilul trenuleț Titi.

fișa literei T
Fișa literei T

Pentru familiarizarea copiilor cu litera T prima sarcină prezintă conturul acesteia la o dimensiune potrivită pentru a găzdui desenele realizate de cei mici. Ce vom desena? Bineînțeles că ne vom gândi la cuvinte a căror denumire conțin sunetul t, o bună ocazie de pronunțare corectă și de localizare a sunetului nou în diferite cuvinte.

Următorul exercițiu prezintă cinci vagoane pe care sunt scrise cuvinte care conțin litera t sau litera T. Copiii le vor recunoaște și le vor încercui. Unele dintre ele chiar pot fi citite deoarece conțin literele învățate. De asemenea, am creat un context pentru a aduce vorba despre scrierea unor cuvinte cu majusculă.

Ultimul exercițiu din partea stângă a fișei este unul de scriere. Pe spațiile trasate copiii vor scrie trei rânduri cu litera T. Pe primul rând conturul literelor este punctat. Un exercițiu premergător poate fi realizat utilizând ultima fișă din document, cea pe care litera T este scrisă cu puncte pe conturul unui telefon.

Alte exerciții

Partea dreaptă a fișei nu mai este împărțită în două secțiuni ca până acum. Avem 5 exerciții.

Primul dintre ele, cel care poartă numărul 4 pe fișă, prezintă trei baloane pe care sunt scrise diverse litere mari de tipar. Copiii vor colora balonul pe care apar doar literele învățate.

fișa literei T
Litera T

Ne jucăm un pic și cu sunetul t, respectiv cu litera t în cadrul următoarelor două exerciții. Este momentul pentru exerciții de analiză și sinteză fonetică. La exercițiul 5 se cere realizarea corespondenței între imagini și sunetele inițiale ale cuvintelor denumite de ele, redate în scris cu literele mici de tipar. Legată de sunete și literele corespunzătoare este și următoarea sarcină de lucru. Copiii vor colora bulina corespunzătoare sunetului t.

De la sunete ne îndreptăm atenția către silabe. Acestea vor fi formate din litera T însoțită de fiecare dintre vocalele învățate. Este un bun exercițiu ce pregătește terenul pentru cărticica literei T.

Fișa se încheie cu un exercițiu de trasare a câtorva litere cunoscute, printre ele fiind și T. Am creat două șiruri, fiecare dintre ele având câte trei litere. Elevii au sarcina de a continua șirurile respectând regula, adică repetarea literelor în ordinea în care apar în modelul dat.