Comunicare în limba română clasa întâi

Joc didactic ”Călătorie în țara literelor”

M-am gândit că cel mai potrivit ar fi să începem orele de comunicare în limba română, după vacanța de iarnă, cu o recapitulare a literelor învățate. Și, pentru că gândul zboară tot către vacanță, ce ar fi mai potrivit decât un joc și o joacă cu literele? Așadar, am conceput jocul didactic Călătorie în țara literelor, o activitate ce ne va ajuta să ne reamintim literele învățate până în acest moment (a,m,e,i,n,o,u,ă,r,c,l,p,t,s și grupurile de litere ce și ci).

Jocul începe cu povestea unei pisicuțe care a pornit într-o călătorie cu baloanele, în țara literelor. Noi o vom însoți în această călătorie rezolvând sarcinile de lucru de pe fiecare balon. Am inclus aici citirea cuvintelor, despărțirea acestora în silabe, asocierea sunet-literă, obținerea de noi cuvinte prin adăugarea unei silabe/înlocuirea unei litere, formulare de întrebări și răspunsuri, precum și scrierea corectă și caligrafică a literelor, cuvintelor, propozițiilor, utilizarea corectă a semnelor de punctuație.

Joc didactic Călătorie în țara literelor – Desfășurarea jocului

Jocul se desfășoară în echipe de 6 elevi (pentru că zarul are șase numere). Fiecare echipă primește o fișă cu baloane, o fișă cu sarcini de lucru și un zar. Pe rând, fiecare elev aruncă zarul și rezolvă sarcina cu numărul indicat pe zar. În cazul în care se repetă același număr fie se rezolvă aceeași sarcină de lucru (cu excepția primului exercițiu, acestea permit formulare de răspunsuri multiple), fie se aruncă din nou cu zarul.

După ce fiecare echipă a rezolvat toate sarcinile de lucru, se strâng foile, se afișează la tablă și se face verificarea frontală. Drept recompensă, elevii pot primi câte un balon.

Fiecare elev va primi un balon din hârtie, balon ce va fi folosit la ora de dezvoltare personală pentru a scrie obiectivele, dorințele, visurile pe care fiecare le are pentru noul an.