Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Biletul

Pinocchio, Geppetto și Jiminy  sunt personajele care ne vor  însoți și în lecția Biletul . Am pregătit și aici câteva fișe care pot fi folosite în diferite etape ale lecției. Fișele se află în documentul de la finalul articolului. Pentru textul ”Aventurile lui Pinocchio” după Carlo Collodi am utilizat alte materiale pe care le găsiți aici.

Biletul. Rebus

Pentru captarea atenției am conceput un mic rebus a cărui soluție este, bineînțeles, cuvântul ”bilet”. Pe fișă apare rebusul însoțit de definiții. La final, drept recompensă, copiii pot să îi coloreze pe Pinocchio  și pe Jiminy pe o imagine care surprinde exact citirea unui bilet.

Biletul. Definiție. Elemente componente

Biletul
Pinocchio și Figaro

Biletul nu este o noțiune nouă pentru copii. De fapt, este o actualizare a cunoștințelor dobândite în clasa întăi. Așa cum ne-am obișnuit, ceea ce ține de prezentarea teoretică apare pe o fișă ce va lipită în caietele copiilor. Pe o pagină sunt patru fișe. De data aceasta, cel care ne învață regulile nu este creionașul ci înțeleptul Jiminy. Elementele componente ale biletului sunt scrise în ordinea și în locul în care ele apar atunci când scriem biletul.

Am realizat și o variantă alb-negru a acestei fișe. Aici, copiii vor colora atât personajul cât și casetele care conțin elementele biletului.

Biletul. Aplicații

Urmează exersarea scrierii unui bilet. Pe fișă se află trei tipuri de bilete: unul prin care transmitem o informație, un anunț, un bilet de mulțumire și unul de felicitare.

Destinatarii, respectiv expeditorii sunt personajele textului ”Aventurile lui Pinocchio”.

La primul bilet copiii trebuie să îl ajute pe Pinocchio să îi scrie lui Geppetto un bilet prin care îl anunță că va porni în căutarea sa. Fiind primul, biletul conține câteva elemente de sprijin. Apare primul cuvânt al formulei de adresare ”Dragă….” care va fi continuat cu numele destinatarului – Geppetto.

De asemenea, am oferit prima propoziție și începutul celei de a doua care va fi continuată de către copii. De exemplu, se poate scrie ”Voi pleca numaidecât în căutarea ta. ”Al doilea bilet este scris de către Geppetto și este un bilet de mulțumire adresat fiului său. Biletul va fi formulat în întregime de către copii, spațiile punctate sugerând elementele componenente ale unui bilet.

În fine, ultimul bilet va fi formulat de către fiecare copil și va fi adresat tot lui Pinocchio. În oval fiecare copil își va desena propriul chip.