
La matematică și explorarea mediului (științele fizicii) am învățat despre sunetele din mediul înconjurător, respectiv sunete muzicale. Obiectivul central, conform programei școlare, a fost punerea în evidență a propagării sunetului prin diverse medii care-i alterează tăria.
Am considerat necesară, într-o primă etapă a lecției, recunoașterea de către copii a unor sunete din mediul înconjurător, precum și a unor sunete produse cu ajutorul instrumentelor muzicale prin intermediul unor materiale audio.
Sunete din mediul înconjurător. Sunete muzicale
Pentru sunetele din mediul înconjurător, materialele utilizate conțin sunetele produse de ambulanță, telefon, ceas, autoturism, tren, tunet. Pentru sunetele muzicale am realizat o prezentare powerpoint cu sunetele diverselor instrumente muzicale. De asemena, am inclus imagini cu respectivele instrumente și scurte descrieri ale acestora. Instrumentele muzicale au fost grupate în funcția de modalitatea de producere a sunetelor:
- prin ciupire (vioara, chitara, harpa),
- prin lovire (tobă, tamburină, pian, acordeon, maracase),
- prin suflare (trompetă, tubă, saxofon, nai, fluier).
După recunoașterea sunetelor, am realizat un mic experiment. Am acoperit un telefon, pe rând, cu o foaie, un caiet, un ghiozdan, o haină, o căciulă, iar în ultima parte l-am scos din sala de clasă. Elevii au colorat pe o foaie cu pătrățele un număr corespunzător intensității sunetului (6 – sunetul care s-a auzit cel mai tare, 1 – sunetul care s-a auzit cel mai încet). Concluzia: cu cât este mai aproape, sunetul se aude mai bine. Pe măsură ce sursa se îndepărtează, același sunet se aude tot mai încet.
De asemenea, o altă activitate ce poate fi desfășurată la această lecție sub forma unui joc didactic constă în solicitarea copiilor de a reproduce diferite sunete din natură.
Materialele prezentate sunt utile și în lecțiile de muzică și mișcare în scopul ascultării și recunoașterii sunetelor și a surselor acestora, precum și pentru receptarea sunetelor emise de anumite instrumente muzicale.
Materialele audio pot fi descărcate de mai jos, în format mp3 și/sau în powerpoint.