O nouă săptămână ne aduce nu doar o literă nouă, ci și o operație matematică nouă. Este vorba despre operația de scădere. Mai exact, vom învăța scăderea cu o unitate. Fișele prezentate aici îi pun pe copii în situația de a efectua scăderi în concentrul 0-10 prin extragerea unui element dintr-o mulțime dată și numărarea elementelor rămase, de fiecare dată cu suport intuitiv (obiecte, desene, axa numerelor).
Voi descrie în cele ce urmează conținutul celor trei fișe de lucru. Ele pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Veți găsi aici fișele în format pdf pentru imprimare, dar și în format jpg, gata pentru a fi inserate într-un powerpoint sau pe o tablă interactivă și utilizate în lecțiile online. De asemenea, am introdus în arhivă și o prezentare powerpoint pentru scăderea cu o unitate utilizând axa numerelor.
Scăderea cu o unitate. Fișa de lucru 1
Am introdus conceptul de scădere jucându-ne cu obiectele la îndemâna tuturor – propriile degete. Un deget ”ascuns” sau lăsat în jos din cele ridicate ne arată cu un obiect mai puțin, adică operația de scădere. După ce am exersat toate scăderile cu o unitate posibile, am trecut la fișa de lucru făcând pasul de la obiecte concrete la reprezentări simbolice.
Fișa de lucru 1 Fișa de lucru 2
Primul exercițiu prezintă mulțimi de obiecte, sarcina copiilor fiind aceea de a tăia de fiecare dată câte un element. Urmează numărarea elementelor rămase și scrierea pe steluță a numărului acestora.
Al doilea pas a fost introducerea semnelor matematice. Semnul egal este cunoscut deja de la operația de adunare. Noutatea o reprezintă semnul minus. Pentru scrierea acestora am alocat trei rânduri pe pătrățele mari și încă două pe pătrățele ca cele din caietul de matematică.
Scăderea cu o unitatea. Fișa de lucru 2
Cu fișa de lucru 2 mai facem un pas înainte. Întâlnim din nou mulțimile de obiecte, dar și exercițiile de scădere aferente reprezentărilor date. Sarcina se complică puțin deoarece acum copiii sunt puși în situația de a vedea nu doar rezultatul scăderii, ci operația în ansamblul ei. Câte elemente sunt în mulțime? Câte au fost tăiate? Câte au rămas? Sunt întrebări care îi conduc pe copii la identificarea numerelor și la descoperirea semnificației acestora, chiar dacă nu am introdus încă terminologia matematică specifică. Observăm acum că semnele matematice se scriu întotdeauna între numere.
Cu exercițiul al doilea am mai îmbogățit un pic vocabularul matematic specific scăderii prin introducerea expresiei ”cu 1 mai mic”. Efectuând scăderile, copiii vor descoperi numerele ce trebuie scrise pe bulgării de zăpadă.
Scăderea cu o unitate. Fișa de lucru 3
Ultima fișă are mai multe sarcini de lucru și poate fi utilizată într-o lecție de consolidare.Prima dintre ele le este familiară copiilor deoarece combină acțiuni pe care le-au făcut și la exercițiile anterioare. Vor tăia un element din fiecare mulțime dată, vor număra obiectele rămase și vor scrie operația corespunzătoare și rezultatul acesteia.
La următorul exercițiu am introdus ca sprijin intuitiv axa numerelor. Broscuța săltăreață este cea care de fiecare dată face o săritură (înapoi) de la numărul mai mare până la numărul mai mic cu o unitate. Cu ajutorul axei și a broscuțelor vor fi rezolvate scăderile date.

Este vorba despre patru coloane de exerciții. Ultimele două presupun aflarea scăzătorului, respectiv a descăzutului. Acest lucru se va face tot cu ajutorul axei și prin crearea unor situații-problemă. Spre exemplu, la un exercițiu de tipul 2-a=1 ne vom gândi câte sărituri trebuie să facă broscuța pentru a ajunge de la 2 la 1. În cazul aflării descăzutului, ne ajutăm de rezultatul ce indică numărul pe care a ajuns broscuța și de scăzătorul care ne arată numărul de sărituri. Aducând-o la punctul de pornire, aflăm descăzutul.
Exercițiul 3 aduce în discuție și adunarea cu o unitate. Avem în fiecare caz o adunare cu 1, respectiv o scădere cu 1, primul termen fiind de fiecare dată același. Se calculează și se compară rezultatele. Scopul exercițiului este acela de a-i face pe copii să înțeleagă că prin operația de adunare un număr se mărește, iar prin operația de scădere același număr se micșorează.
Încheiem fișa cu un joculeț cu steluțe și un șir de scăderi cu o unitate. Pornim de la prima steluță, efectuăm scăderea cu 1 și scriem rezultatul pe a doua steluță. Exercițiile continuă în lanț.
Broscuța săltăreață ne învață scăderea cu o unitate
Rezolvarea exercițiului 2 de la fișa 3 poate fi precedat de utilizarea prezentării powerpoint din arhivă. Este vorba despre exerciții de scădere cu o unitate cu ajutorul axei numerelor. Datorită animațiilor broscuța săltăreață face o săritură de la un număr către predecesorul său.
Pe fiecare slide, pe lângă axa numerelor și saltul broscuței, există și scăderea corespunzătoare. Aici, am introdus casete editabile, astfel încât să poată fi scrise numerele indicate de copii. Pentru acest lucru trebuie doar să dați un click în caseta în formă de pătrat și să scrieți numărul cu ajutorul tastaturii.
Orice alt click în afara casetei editabile animează broscuța și o determină să realizeze saltul. Ordinea click-urilor este la alegere. Puteți începe cu efectuarea scăderii, urmată de saltul broscuței, ceea ce ajută la verificarea rezultatului. Sau, deplasăm mai întâi broscuța, observăm ce se întâmplă și apoi scriem rezultatul scăderii.