Fișa literei S se numără printre materialele pregătite pentru săptămâna viitoare la Comunicare în limba română. Cuprinde 6 exerciții prin intermediul cărora copiii se vor familiariza cu sunetul ”s” și cu literele de tipar corespunzătoare.
Fișa literei S poate fi descărcată în format pdf sau jpg din arhiva de la finalul articolului. În documentul pdf, fișa se află în variantă color și alb-negru. Tot aici există o altă fișă pentru scrierea literei S pe contur punctat. Formatul jpg al fișei poate fi de ajutor în lecțiile online în ideea de a insera materialul pe o tablă interactivă sau într-o prezentare powerpoint.
Fișa literei S. Prima parte
Așa cum ne-am obișnuit deja, exercițiile sunt așezate în partea stângă a fișei, respectiv în dreapta.
Primul exercițiu are rolul de a introduce sunetul ”s” și de a le prezenta copiilor literele s și S. Pornim de la imaginea cu sania, prilej pentru despărțirea cuvântului în silabe, pronunțarea și localizarea sunetului ”s” în cuvânt.
În dreapta este prezentat un copil al cărui nume este Sorin. El este pe sanie și are de parcurs un traseu în forma literei S. Deja avem noi cuvinte care îl conțin pe ”s”, deci un alt exercițiu de analiză și sinteză fonetică. Parcurgând traseul, copiii realizează prima scriere a literei S. Pe traseu apar din loc în loc brăduți pe care sunt scrise diferite litere. Sarcina copiilor este de a colora literele s și S. Un alt exercițiu pe care îl vom face aici va fi citirea celor două cuvinte date: ”Start” și ”Stop”.
Al doilea exercițiu propune scrierea literei S pe cele trei rânduri. Începem cu scrierea literelor pe contur punctat. Continuăm cu completarea celelorlalte rânduri cu mare grijă atât la forma literei, cât și la încadrarea în spațiul de scris și la distanța dintre litere.
Ultimul exercițiu al primei secțiuni aduce în atenția copiilor patru imagini. Cuvintele corespunzătoare vor fi despărțite în silabe și se va colora bulina corespunzătoare sunetului ”s”.
Fișa literei S. A doua parte
Mergem mai departe cu exercițiul 4 în partea dreaptă a fișei. Avem aici opt cuvinte formate din două silabe. Sarcina copiilor este de a completa, după caz, prima sau a doua silabă pentru a obține cuvinte. Completarea se face cu litere mari de tipar.
Următorul exercițiu împletește cititul și scrisul cu elemente de autocunoaștere. Mai exact, vom discuta despre capacitățile și abilitățile copiilor prin intermediul exercițiului ”Eu pot să…”. Sunt date câteva acțiuni în a căror scriere observăm litera S. Copiii le vor citi și vor colora norișorii care conțin acțiunile pe care ei le pot face. Exercițiul va fi completat oral cu alte acțiuni pe care pot sau nu pot să le facă la acest moment.
Fișa literei S se încheie cu un exercițiu de citire conștientă. Desenele pe care copiii le vor realiza independent vor arăta în ce măsură aceștia reușesc să citească și să înțeleagă ceea ce au citit. Oral sau în scris, li se poate cere elevilor să integreze grupurile de cuvinte date în enunțuri proprii.