Clasa pregătitoare Momente speciale

Să începem clasa pregătitoare cu un strop de magie…

Începe în curând școala. Altfel decât eram obișnuiți până acum. Într-un context pe care nu ni l-am dorit, dar pe care încerc, atât cât pot, să îl transform, de dragul copiilor, într-o frumoasă poveste. Pentru că este vorba de prima zi la școală pentru copiii de 6-7 ani, m-am gândit să începem clasa pregătitoare cu un strop de magie…

În fiecare an am pregătit un scenariu pentru prima zi de școală și, bineînțeles, o surpriză de oferit copiilor. Fie că a fost un joc, fie că a fost o poveste, prima zi de școală a fost despre ceea ce dorim, ne propunem și încercăm să înfăptuim în noul an școlar. Ce-i drept, m-a ajutat mult faptul că am ales pentru fiecare an o temă de la care am pornit discuția, în jurul căreia am țesut povestea și pe baza căreia am construit mesajul motivațional.

să începem clasa pregătitoare

Pentru clasa pregătitoare am ales ca simbol steluțele. Ideea mi-a rămas întipărită în minte de când am decis anul trecut ca tema clasei a patra să fie legată tot de stele. Evident că mesajul s-a legat de faptul că, la finalul ciclului primar, am țintit și ne-am străduit să ajungem cât mai aproape de ceea ce ne-am propus pe parcursul celor cinci ani de școală.

Să începem clasa pregătitoare cu un strop de magie…

În schimb, piticii de 6-7 ani nu vin la școală mânați de idealuri înalte (acestea sunt ale noastre, ale adulților). Vin însă cu emoții, unii mai temători, alții mai încrezători, curioși, entuziasmați, pregătiți, mai mult sau mai puțin, pentru ceea ce înseamnă școală. Toate aceste trăiri strălucesc în ochișorii lor precum stelele. Și imi doresc ca această strălucire să se păstreze zi de zi, iar școala și învățarea să fie prilej de bucurie.
Așadar, pornind de la cele spuse mai sus, surpriza pregătită pentru prima zi de școală este o baghetă. Bineînțeles că este una deosebită, special creată pentru elevii din clasa pregătitoare. Chiar dacă pe parcurs vor învăța că succesul nu vine din magie, deocamdată bagheta noastră are puteri nebănuite.

Bagheta magică

Dar ce este această baghetă? Este vorba despre un creion care are în vârf o steluță. Creionul are și el o semnificație aparte la început de drum în clasa pregătitoare, de aceea am și ales ca steluța să fie atașată unui creion. Întâmplarea a făcut să găsesc în comerț (la Jumbo) creioane învelite cu un strat de sclipici.
Steluța din vârf este formată din două stele lipite una de cealaltă. Înainte de lipire, am introdus capătul creionului între ele. Astfel, pe o parte, bagheta ne arată o față zâmbitoare, iar pe cealaltă parte avem un mesaj simpatic. Acesta sună așa: ”Sunt o steluță strălucitoare în clasa pregătitoare”.

Steluțe pentru bagheta magică

În documentul de la finalul articolului se află cele două modele de steluțe pentru imprimare. Am pus atât varianta color, cât și varianta alb-negru. Pentru ultima dintre ele recomand imprimarea pe carton colorat (galben sau de mai multe culori). Tot o recomandare vine legată de grosimea cartonului. Eu am încercat mai multe variante, începând cu hârtia și terminând cu cel mai gros carton. Cel mai potrivit mi s-a părut cartonul mai subțire și mat. Se decupează și se lipește mai ușor.

Am încercat câte o variantă și pentru clasa albinuțelor, a buburuzelor și a razelor de soare deoarece pentru acestea am putut adapta mesajul. Am pus pe una dintre steluțe o imagine cu albină, buburuză, respectiv un soare. Mesajul a devenit: ”Sunt o albinuță/buburuză zâmbitoare/rază de soare strălucitoare în clasa pregătitoare”.
Pentru clase care au alte simboluri sau pentru clasele I-IV am realizat o altă steluță cu urarea „Un an școlar plin de strălucire!”. De asemenea, există multe steluțe care au pe ele diferite imagini. Fluturaș, bufniță, delfin, soare sunt doar câteva dintre ele.

Aceste steluțe pot fi folosite pentru alte surprize de oferit în prima zi de școală. Spre exemplu, pot fi folosite pe post de ecuson sau lipite pe un orar, pe un semn de carte, pe un caiet, pe un carnețel.
Tot pentru prima zi de școală a clasei pregătitoare, pe site mai găsiți cartonașe personalizate cu simbolul clasei (pentru ecusoane).