Am parcurs un drum lung pentru a învăța înmulțirea și împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100. La finalul său, am ieșit puțin din bănci și ne-am jucat cu numerele consolidând astfel deprinderile de calcul. Totodată, prin intermediul jocului, am învățat să efectuăm proba înmulțirii și proba împărțirii. Toate materialele necesare desfășurării activității pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.
Înmulțirea și împărțirea numerelor naturale. Numere prietenoase
Iată ideea jocului și materialele necesare. Am pregătit o poveste scurtă despre numere care doresc să se împrietenească. Patru numere scrise pe cartonașe (35, 16, 24 și 27) vor porni în căutarea prietenilor cu care pot forma operații de înmulțire / de împărțire. Pe alte cartonașe au fost scrise numerele 5, 7, 2, 8, 6, 4, 3 și 9. Cartonașele au fost distribuite copiilor și, la semnal, numerele 35, 16 , 24 și 27 au pornit prin clasă în căutarea prietenilor potriviți. S-au format astfel grupe de câte trei copii. Fiecare grupă a motivat alegerea făcută printr-o operație de înmulțire sau de împărțire cu cele trei numere.
Înmulțirea și împărțirea numerelor naturale. Cu numerele la fortograf
Pentru că sunt prietene, numerele doresc să păstreze o amintire și merg la fotograf. Pentru acest moment am pregătit un studio , două aparate de fotografiat de jucărie și hârtia foto necesară realizării fotografiilor. Studioul a fost amenajat pe cele două table din clasă. Pe prima tablă am lipit, la o oarecare distanță, semnele ”ori” și ”egal”, iar pe cealaltă semnul împărțirii și semnul egal. Alți doi copii din clasă au îndeplinit rolul fotografilor. Numerele s-au așezat la tablă pentru a fi fotografiate, unul din rolurile fotografului fiind acela de a verifica dacă numerele s-au așezat corect respectând semnele matematice și semnificația acestora. Tot fotografului îi revine sarcina de a folosi aparatul foto și de a face poza. Pentru aceasta din urmă am folosit o foaie A4 pe care fotograful a scris cu marker operația matematică așa cum apare ea din felul în care s-au așezat copiii. După realizarea primelor două fotografii, rolul numerelor și cel al fotografilor au fost distribuite altor copii. La următoarele fotografii, sarcina acestora s-a complicat. A fost nevoie să fie atenți să găsească alte variante de așezare pentru a nu obține aceleași fotografii (exerciții).
Înmulțirea și împărțirea numerelor naturale. Galeria foto
Toate fotografiile au fost observate cu atenție și grupate apoi în funcție de protagoniștii lor. Pentru fiecare grup de numere am descoperit câte patru fotografii (două înmulțiri și două împărțiri). Pe baza acestora se poate discuta despre legătura dintre înmulțire și împărțire și despre efectuarea probei. Exercițiile au fost scrise de copii pe fișele pregătite (rola de film). O altă variantă ar fi păstrarea la tablă a unei singure fotografii pentru fiecare grup de numere. Copiilor li se va cere să verifice corectitudinea calcului efectuând proba prin înmulțire și prin împărțire. Fotografiile rămase vor avea rol în oferirea feed-back-ului și vor fi afișate din nou după fiecare răspuns al copiilor.
Dincolo de sarcinile de învățare specifice matematicii, copiii au fost încântați de ideea de joc, de mișcare, de comunicare (la fotograf s-au desfășurat adevărate jocuri de rol). Așadar, zâmbiți, vă rog!