Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei O

Oul cel haios, personajul săptămânii din auxiliarul utilizat la clasă, ne aduce în această săptămână sunetul și literele o, O și numărul și cifra 8. În completarea exercițiilor din caietul editurii Edu am conceput fișa literei O. Pentru lecțiile de matematică fișa cifrei 8 poate fi descărcată de aici.

Fișa literei O cuprinde câteva exerciții specifice clasei pregătitoare. Pe parcursul acesteia, copiii se vor familiariza cu cele două litere mari de tipar, o vor scrie pe cea mare și vor realiza exerciții de analiză și sinteză fonetică. Sunt și câteva sarcini ce presupun citirea unor cuvinte scurte. Fișa de lucru este disponibilă în variantă color și alb-negru.

Documentul oferit la descărcare conține și un material pentru scrierea literei O pe contur punctat. Este un sprijin și un exercițiu ce poate fi realizat înainte de a trece la scrierea literei pe spațiu dictando. Imaginea oului cu litere punctate poate fi decupată și lipită în caietele copiilor.

Fișa literei O. Familiarizarea cu literele noi

Fișa debutează cu prezentarea celor două litere de tipar asociate sunetului o. Cuvântul ”ou”, redat prin imaginea ce le însoțește, este punctul de pornire și legătura cu auxiliarul. De aici, se pot iniția exerciții orale de analiză și sinteză fonetică, de pronunțare a sunetului, de localizare a acestuia în diferite cuvinte.

fișa literei O
Fișa literei O

Pentru familiarizarea cu literele noi, am propus un exercițiu pe placul copiilor. Sarcina acestora este de a desena un om de zăpadă din cele două litere de tipar: O (mare) și o (mic). Acesta va fi completat cu toate elementele specifice, ochii, gura și nasturii fiind alte litere o.

Acum suntem pregătiți pentru scrierea literei O. Așa cum spuneam mai sus, exercițiul poate fi precedat de trasarea literei pe contur punctat, utilizând modelul de la finalul documentului. Un rând cu litera O cu contur punctat se află și pe fișa literei O. În continuare, copiii vor scrie încă două rânduri cu această literă.

Partea stângă a fișei se încheie cu un exercițiu care aduce în discuție și alte litere învățate. Copiii vor pronunța cuvintele denumite de fiecare imagine, vor identifica sunetul inițial și vor scrie în casetă litera corespunzătoare acestuia. La final, literele identificate, așezate în ordinea dată de imagini, vor alcătui un nume de băiat.

Fișa literei O. Alte exerciții

Exercițiile continuă în partea dreaptă a fișei cu exercițiul cu numărul 4. Avem aici perechi de cuvinte. Fiecare dintre ele este formată dintr-un cuvânt scris cu litere mari de tipar și corespondentul său scris cu litere mici de tipar. Scopul acestui exercițiu este de a asocia corect literele mici cu literele mari de tipar. Cuvintele ”surori” vor fi colorate cu aceeași culoare. Este și o ocazie de a exersa actul cititului.

fișa literei O
Litera O

Următorul exercițiu conține, de asemenea, o sarcină ce presupune citirea cuvintelor pentru rezolvarea sa. Fiecare imagine dată este însoțită de două cuvinte. Copiii trebuie să le citească pentru a găsi cuvântul care denumește imaginea.

Utimul exercițiu de pe fișa literei O este un careu al cuvintelor. Atât pe orizontală, cât și pe verticală se afă cuvinte scrise cu literele mari de tipar învățate. Fiecare cuvânt descoperit va fi încercuit sau colorat. În partea dreaptă a careului sunt spații de scris pe care copiii pot scrie câteva dintre cuvintele descoperite.