Suntem în perioada de recapitulare a cunoștințelor dobândite în anul școlar anterior și una dintre lecțiile de limba și literatura română va pune accentul pe ortografie. Am conceput două activități prin intermediul cărora ne vom reaminti cum scriem corect anumite cuvinte, în special cele care impun utilizarea cratimei. Ne vom juca la modul cel mai serios și vă invităm la …un ceai cu arome de ortograme și nu numai.Materialele menționate în cele ce urmează pot fi descărcate de la finalul articolului.
Cum scriem corect? ”Să gustăm” o felie de tort…
Vom începe cu reactualizarea regulilor de scriere corectă cu ajutorul a două personaje – Stela și Cosmo (așa le-au botezat copiii). Sunt imaginile a două steluțe așezate pe tablă, față în față și care poartă un dialog: ”Ce-ai pregătit? / Un ceai cu aroma de….” Cele două propoziții vor fi scrise la tablă, câte una în dreptul fiecărei steluțe. Pornind de la ele, vom observa scrierea cuvintelor ”ce-ai” și ”ceai” și ne vom reaminti că sunt situații în care cuvinte pronunțate la fel se vor scrie diferit în funcție de ceea ce exprimă în contextul dat. A doua propoziție va fi completată la finalul lecției, după ce ”am gustat” din fiecare situație de scriere corectă.
De aici trecem la prima activitate ce se va desfășura frontal. Ideea ceaiului și apoi a tortului mi-a venit în momentul în care am găsit printre materialele strânse de-a lungul timpului un set de lingurițe de plastic. Am luat câte una pentru fiecare copil și am scris cu marker-ul următoarele cuvinte:
-într-o, într-un, dintr-o, dintr-un, printr-o, printr-un;
-s-a, sa, s-au, sau, i-a, ia, i-au, iau, l-a, la, nea, ne-a, neam, ne-am, l-aș, laș, n-ai, nai, n-aș, naș, n-are, n-am, m-ai, mai
-numai, nu mai, odată, o dată.
Pentru acest moment al reactualizării am recurs la un exercițiu de completare a enunțurilor lacunare cu cuvintele potrivite. Enunțurile au fost scrise pe imaginile unor torturi, afișate la tablă.
Pentru că servirea tortului se poate face doar cu lingurița potrivită, copiii sunt puși în situația de a analiza fiecare situație dată și de a alege varianta corectă de scriere a cuvintelor care lipsesc, după justificarea fiecărei alegeri. Pe spațiile libere vor fi scrise cuvintele care se potrivesc.
Invitație la ceai
Pentru că la tort merge și un ceai, la a doua activitate ce constă în alcătuirea de către copii a unor enunțuri care conțin cuvinte date, am folosit imagini cu ceșcuțe și lingurițele de plastic. Pe ceșcuțe copiii au notat cuvintele de pe lingurițele primite de la colegi.
Prima propoziție creată va fi cu cuvântul / cuvintele de pe propria linguriță și notată în propriul caiet. La semnalul meu, lingurița a fost oferită unui coleg din apropiere și fiecare a alcătuit o nouă propoziție pe care a a scris- în caiet. Important este ca, de fiecare dată, copilul să aibă o altă linguriță, deci să se confrunte cu altă situație de scriere corectă. Cu cât punem mai multe lingurițe de arome în ceai, cu atât acesta va fi mai gustos!
Activitatea se poate desfășura în grupuri de 4-5 copii, lingurițele trecând pe rând de la un copil la altul. La finalul jocului, fiecare copil va verifica acele propoziții scrise de colegi care conțin cuvântul/cuvintele de pe lingurița sa. Tot acum am decupat ceșcuța pe contur și am lipit-o în caiete, chiar la finalul prpozițiilor scrise. Lipiciul a fost aplicat doar la baza ceșcuței, pe farfurioară.
Lingurițele pot fi înlocuite cu dreptunghiuri de hârtie ce vor simboliza plicuțe de ceai, spre exemplu. Astfel, în fiecare ceașcă, se vor combina diferite arome iar noi vom prinde gustul….scrierii corecte.