Avem în această perioadă la Științe ale naturii, clasa a IV-a, câteva lecții despre mediile de viață. Am început ușor-ușor să proiectez aceste lecții cu intenția de a le oferi copiilor ocazia să învețe nu doar conținutul, ci, mai ales, cum să învețe.
Lecția descrisă mai jos este concepută în spiritul acestei idei, iar la finalul articolului am pus un link de descărcare pentru materialele-suport.
Râul – mediu de viață
Așadar, ideea de bază a acestei lecții este: „Râul este un mediu de viață pentru multe viețuitoare”. În designul ei veți descoperi cu ușurință elemente ale modelului „Știu-Vreau să știu-Am învățat”. Am utilizat textul și imaginile din manual (editura CD PRESS) și câteva fișe realizate de mine. Copiii citesc textul, observă imaginile și, pe baza acestora, vor extrage informațiile esențiale. În completare, dacă timpul permite, se pot utiliza și alte surse de informare (un material video, articole științifice sau texte din enciclopedii, reviste pentru copii).
Abordarea textului nonliterar diferă de cea a textului literar cu care copiii sunt mai familiarizați, de aceea ghidarea de către profesor este de dorit în această etapă de început.
Iată cum am gândit această lecție.
Râul. Activarea cunoștințelor anterioare
Indiferent de disciplină sau de conținutul predat niciodată, dar absolut niciodată, nu sar peste această etapă. Mare parte din succesul în învățare se datorează acestei activități. Copiii vor integra noile cunoștințe în schemele mentale pe care le dețin deja și conexiunile se vor realiza firesc, înlesnind înțelegerea.
Ce știm noi despre temă la acest moment? Săptămâna trecută am învățat la Geografie despre apele României, moment în care am discutat, evident, și despre râuri. În plus, elevii dețin cunoștințe din experiența lor (din ce au mai citit, vizionat sau văzut în natură). Avem așadar un punct de pornire.
Pentru acest moment am pregătit 6 bărcuțe și am împărțit clasa în 6 grupe de câte 5 copii. Pe fiecare bărcuță sunt 5 spații de scris. Astfel, bărcuța va trece din mână în mână în interiorul unei grupe și fiecare copil va scrie într-un spațiu un lucru pe care îl știe despre râuri.
Când au finalizat sarcina, bărcuțele vor fi afișate (pe o linie albastră desenată la tablă pentru a sugera plutirea bărcuțelor pe râu). Vor fi citite informațiile și structurate pentru a fi de folos în etapa următoare.
Râul. Ce vom învăța în ora de Științe ale naturii?
De asemenea, consider că este extrem de important și de util ca elevii să știe de la început ce și cum vor învăța. Astfel le orientăm învățarea și stabilim un scop pentru lectură.
Pornind de la ideea de bază și de la conținutul din manual am identificat cinci idei ale temei: definiția râului, tipuri de râuri, vegetația, fauna și adaptări specifice la mediul acvatic.
Numărul acestora m-a dus cu gândul la degetele unei mâini și astfel am realizat fișa pe care apare palma. Altfel spus, numărăm pe degetele de la o mână informațiile pe care trebuie să le reținem. Fiecare dintre aceste puncte-cheie va fi dezvoltat în urma citirii informațiilor din manual.
În documentul de la finalul articolului există două variante ale acestei palme: una cu ideile scrise, cealaltă cu spații libere pe care le pot completa copiii după citirea textului. Consider că cea de-a doua variantă e potrivită pentru sintetizarea informațiilor, după lectura și relectura textului, adică în momentul de final al lecției.
Râul – mediu de viață. Organizatori grafici
Să purcedem, prin urmare, la culegerea informațiilor din textul din manual și din imaginile care îl însoțesc. Este o etapă pe care o vom parcurge împreună pentru a-i ghida pe elevi în extragerea informațiilor cu ajutorul întrebărilor.
Toate aceste informații vor fi apoi frumos așezate în „sertărașele” pregătite pe un organizator grafic. Și în acest punct am ales ca eu să le construiesc organizatorul grafic, deși unii elevi deja sunt capabili să creeze ei înșiși unul și încă foarte corect.
În document, organizatorul apare într-o formă completată deja cu informații , dar și necompletat. Noi îl vom completa împreună pentru a obține practic schema lecției.
Pentru a nu încărca foarte tare această schemă, dar și pentru că în manual există alte două pagini cu informații și imagini, adaptarea la mediul acvatic va beneficia de un alt organizator. Mai ales dacă timpul nu ne va permite să abordăm și această idee în lecție.
Râul. Încheierea lecției
În încheiere vom rezuma toate informațiile pentru a vedea ce am învățat. De asemenea, vom rezolva un exercițiu foarte interesant din manual. Acesta constă în identificarea plantelor și animalelor specifice mediului de viață acvatic în versurile poeziei „Malul Siretului” de Vasile Alecsandri.