În luna martie 2025, în cadrul unui webinar organizat de Editura Corint Educațional, am prezentat câteva activități pentru disciplina Comunicare în limba română, clasa I. Printre ele, din „buzunarul cu idei și resurse” am scos și jocul „Învârte zarul!”, ce poate fi desfășurat cu succes la această disciplină.
Rând pe rând vor urma și celelalte jocuri, aici, pe site.
Învârte zarul! – prima variantă
Primul dintre aceste jocuri este cel numit de mine „Învârte zarul!”. Trebuie să spun că zarurile reprezintă un material nelipsit în clasa mea. Am pentru fiecare copil câte un zar atunci când activitatea se desfășoară individual. Dacă sarcina jocului necesită două zaruri, atunci copiii lucrează în perechi.

Punctele de pe zar reprezintă uneori numărul exercițiului de rezolvat de către copii. Astfel, vom concepe șase sarcini de lucru. Numărul de puncte arătat de zar după aruncare indică numărul exercițiului pe care copilul îl va rezolva. Iată câteva exemple de sarcini pentru fixarea/consolidarea cunoștințelor într-o lecție dedicată unui sunet și literei corespunzătoare.
Un punct pe zar – Citirea unor cuvinte care conțin sunetul și litera
Două puncte pe zar – Despărțirea unor cuvinte în silabe
Trei puncte pe zar – Găsirea unor cuvinte cu sens opus pentru cuvinte date
Patru puncte pe zar – Schimbarea numărului substantivelor date, de la singular la plural (spre exemplu). Sau diminutive, sau cuvinte cu sens asemănător/opus
Cinci puncte pe zar – Alcătuire de propoziții
Șase puncte pe zar – Formulare de răspunsuri la întrebări, formulare de întrebări
În documentul pus la descărcare aveți un exemplu cu sarcini de lucru formulate pentru copii.
Învârte zarul! – a doua variantă
Sarcinile pot fi concepute și în alt mod, profitând de punctele de pe zar. Numărul acestora va fi evidențiat în sarcina de lucru, după cum vedem în exemplele de mai jos.

Un punct pe zar – Spune/scrie un cuvânt care conține sunetul …
Două puncte pe zar – Spune/scrie un cuvânt care conține sunetul… și are două silabe.
Trei puncte pe zar – Spune /scrie un cuvânt care conține sunetul… și are trei silabe.
Patru puncte pe zar – Citește/transcrie a patra propoziție din text sau alcătuiește o propizție formată din patru cuvinte.
Cinci puncte pe zar – Citește/transcrie o propoziție alcătuită din cinci cuvinte/ Formulează o propoziție alcătuită din cinci cuvinte.
Șase puncte pe zar – Formulează o întrebare alcătuită din șase cuvinte.
Evident că la sarcinile 5 și 6 îi vom îndemna pe copii să utlizeze cât mai multe cuvinte cu sunetul nou, respectiv litera nouă.
Sunt convinsă că, în funcție de obiectivele lecției, jocul cu zarurile poate avea diverse variante. Vă invit să lăsați un comentariu cu varianta voastră de joc.
Într-un articol viitor vă voi propune un alt joc, la fel de îndrăgit de copii – Spinner-ul. Și acesta poate fi utilizat în lecțiile de Comunicare în limba română la clasa I.