Verbul este ultima parte de vorbire studiată în clasa a III-a. Am făcut multe și variate exerciții de recunoaștere a cuvintelor care exprimă starea, acțiunea sau existența și de precizare a numărului acestora. Am făcut aceste lucruri utilizând diverse materiale – imagini, texte, fișe de lucru, am creat o poveste a verbului, ne-am jucat. Câteva din ideile și materialele folosite la clasă vor fi prezentate în cele ce urmează.
Verbul. Ce este verbul și cum îl recunoaștem?
Am făcut cunoștință cu această parte de vorbire utilizând, ca de fiecare dată, imaginea prezentată pe planșa cu verbul. Un castor simpatic, aflat pe un buștean ce plutește pe apă, face câteva acțiuni. Oral, sarcina copiilor a fost aceea de a identifica aceste acțiuni și de a completa lista cu altele proprii, iar în scris au alcătuit câte un scurt text.
De aici, am tras concluzia că toate aceste cuvinte care exprimă acțiunea, starea sau existența sunt verbe. Planșa despre care am povestit poate fi descărcată de aici. În caiet am lipit o fișă care conține din planșa mare doar imaginea, exemplele de verbe și definiția. Fișa se află în documentul de la finalul articolului.
Verbul. Jocuri și exerciții
Am exersat verbul și ne-am jucat cu el apelând la o fișă preluată de pe pagina Pictezstele. Multumesc, Claudia! De data aceasta, protagonista fișei a fost o maimuțică în plină acțiune. Mai bine zis, în mai multe acțiuni, sarcina copiilor fiind aceea de a identifica acțiunile prezentate în imagini.
Un alt joc a fost mima. Pornind de la una din întrebările ”Ce ai făcut ieri?”, ”Ce vei face mâine?”, copiii au mimat, pe rând, în fața colegilor, diverse acțiuni. Se poate impune o limită a numărului acestora (spre exemplu, cel puțin trei, cel mult șase). ”Spectatorii” au numit acțiunile exprimate prin mimă, cel care le-a prezentat confirmând sau infirmând nonverbal corectitudinea răspunsurilor.
Fișă de lucru
Am folosit această fișă de lucru într-o lecție de consolidare. Și aici am pornit de la un joc. De data aceasta am ales imaginea unui șotron. Spre deosebire de jocul cunoscut, șotronul nostru începe de la cerc, nu din partea de jos. Explicația e simplă. Cercul a oferit un spațiu destul de generos pentru inserarea unui scurt text.
Fișa postată la finalul articolului este în format editabil, ceea ce permite realizarea unor modificări.
Așadar, pornind de la cerc, prima sarcină este aceea de a identifica verbele din textul dat și de a marca prin subliniere numărul singular, respective numărul plural. Textul este un fragment din ”Unde fugim de-acasă” de Marin Sorescu, lectura noastră curentă.
Urmează un exercițiu de selectare a verbelor. Este o ocazie de a ne reaminti și celelalte părți de vorbire învățate. Exercițiul trei este unul de punere în corespondență a verbului cu persoana care face acțiunea (sau persoanele) și de completare a enuțurilor cu alte cuvinte potrivite în context. Și la exercițiul 4 exersăm numărul verbelor printr-un exercițiu de trecere a verbelor date de la singular la plural și invers. Continuăm cu un exercițiu care cere copiilor să găsească sinonime pentru verbele date.
Exercițiul 6 aduce în discuție scrierea corectă a verbului în câteva situații. Sarcina copiilor este aceea de a încercui forma corectă.
Fișa se încheie cu un exercițiu de redactare a unui bilet. Pe lângă respectarea specificului acestuia și a elementelor componente, textul biletului va trebui să conțină trei verbe. Spor la treabă!