Pentru scrierea corectă a cuvintelor „nea” și „ne-a” am pregătit un material care are ca protagonist un om de…nea. Este vorba despre o fișă de lucru ce poate fi folosită pe parcursul întregii lecții, pornind de la momentul captării atenției până la fixarea cunoștințelor. Și nu ne oprim aici. Fișa se va transforma într-un om de zăpadă tridimensional.
Scrierea corectă a cuvintelor „nea” și „ne-a”. Reguli de scriere
Pentru fiecare lecție în care discutăm despre scrierea corectă a unor cuvinte avem câte o planșă care prezintă regulile de scriere însoțite de exemple. De obicei, eu imprim această planșă și la dimensiuni mai mici pentru a fi lipită în caietele copiilor. Găsiți această fișă în documentul de la finalul articolului. Planșa la dimensiune mare poate fi descărcată de aici.
Scrierea corectă a cuvintelor „nea” și „ne-a”. Fișă de lucru
Documentul atașat acestui articol cuprinde două variante ale aceleiași fișe. Conțin aceleași sarcini de lucru, ușor modificate de la o fișă la alta în funcție de generozitatea spațiului de scris.
Varianta 1
Prima fișă de lucru este cea despre care spuneam că ne dă posibilitatea încheierii lecției de limba română cu o activitate practică de construire a unui om de zăpadă utilizând elementele date. Dar, înainte de aceasta, vom rezolva sarcinile de lucru.
Vom începe cu versurile scrise pe unul din cercurile mari. Ele ne vor ajuta să observăm situații în care se folosesc concret cuvintele „ne-a” și „ne-a” pe care le vom transcrie apoi pe al doilea cerc. Cu puțin ajutor, copiii pot descoperi singuri regulile de scriere pe care le vor nota tot pe cercul al doilea (nea=zăpadă/nenea, ne-a = urmează o acțiune). Începând cu al treilea cerc punem în aplicare ceea ce am învățat până acum. Avem aici un exercițiu de completare a spațiilor libere cu „nea” sau „ne-a”.
Pe cercurile mai mici copiii vor alcătui propoziții cu aceste cuvinte și vor colora casetele care conțin cuvinte scrise corect.
Varianta 2
Dacă nu țineți neapărat să faceți o activitate practică, a doua fișă prezintă trei oameni de zăpadă pe corpul cărora sunt scrise aceleași sarcini de lucru ca la fișa prezentată mai sus.
Activitate practică
Construirea omului de zăpadă se realizează destul de ușor. Primul pas este decuparea imaginilor (cercuri mari și mici, capul omului de nea și norii) pe contur. Cele șase cercuri se pliază pe axa de simetrie (verticală). Urmează lipirea cercurilor de aceeași dimensiune între ele. Începem cu cele trei cercuri mari. Alegem cercul pe care dorim să îl așezăm în mijloc și aplicăm lipici pe spatele său. Luăm al doilea cerc de aceeași dimensiune și îi lipim semicercul din dreapta pe semicercul din stânga al primul cerc. Cu al treilea cerc procedăm în mod asemănător, doar că îi lipim semicercul din stânga pe semicercul din dreapta al primului cerc. În acest fel, ceea ce s-a scris pe fiecare cerc rămâne vizibil. La fel procedăm și cu cercurile mici.
Urmează asamblarea omului de zăpadă. Avem nevoie de o coală de carton A4, de preferat de culoare albastră. În partea de jos a colii lipim construcția obținută din cercurile mari aplicând lipiciul pe semicercurile laterale, cele care nu au fost lipite de cercul din mijloc. Deasupra lipim cercurile mici, apoi capul omului de zăpadă. La final, lipim și norii și, eventual, câțiva fulgi de nea. Omul de zăpadă este gata și poate fi un punct de pornire pentru o discuție legată de felul în care construiesc un om de zăpadă afară.
Cum construiesc un om de zăpadă?
Fie că este folosită la începutul lecției ca pretext, fie spre finalul acesteia sau, eventul, într-o altă lecție, această fișă a fost creată cu scopul de a consolida deprinderea de crea un text ce presupune elaborarea unor instrucțiuni de realizare a unui om de zăpadă. Avem ca puncte de sprijin câțiva conectori: „mai întâi”, „apoi”, „după aceea”, „la final”.