În articolul precedent am prezentat câteva materiale ce pot fi folosite cu ocazia unei activități dedicate poetului Mihai Eminescu. Este vorba despre o prezentare powerpoint cu date bibliografice însoțite de imagini și versuri. Alt material este un poster de dimensiune mare cu imaginea unui copac. În prezentarea powerpoint există un fișier audio cu poezia „Revedere” recitată de Mihai Sadoveanu. După cum se observă, ele au mare legătură cu poezia pe care am ales-o pentru acest an și vor fi folosite alături de materialele pe care le voi prezenta mai jos.
„Revedere” de Mihai Eminescu. Fișă de lucru
Fișa de lucru este alcătuită din două pagini ce vor fi imprimate față–verso. Se vor plia marginile astfel încât vom obține un fel de pliant. Spațiul din mijloc al primei pagini este gol pentru că fișa va fi lipită în caiete (este spațiul pe care se aplică lipiciul). În cazul în care nu se dorește lipirea în caiete, spațiul poate fi completat cu un desen, o transcriere, crearea unui text etc.
După ce am completat afișul cu 15 informații pe care copiii le știu deja despre Mihai Eminescu și am parcurs primele trei slide-uri ale prezentării powerpoint, vom începe completarea fișei de lucru. Pentru a economisi spațiul de lucru, dar și pentru a nu impune anumite sarcini, acestea nu au fost scrise pe fișă. În cele ce urmează le voi prezenta pe cele la care m-am gândit eu.
„Revedere” de Mihai Eminescu. Sarcini de lucru
Vom completa date despre viața lui Mihai Eminescu în chenarul din stânga (cel cu fotografia poetului) și vom nota primele informații prezentate pe slide-ul cu date biografice (partea I).
Următorul pas va fi audierea și citirea integrală a poeziei „Revedere”. Ea este prezentată atât pe un slide, cât și pe o altă fișă, dar aș prefera citirea ei dintr-o carte. Vom rezolva problemele de vocabular (cuvinte noi) în interiorul fișei (pagina 2), în partea stângă. Tot aici vom discuta și vom aduce în discuție elementul central al poeziei,codrul, cuvânt pentru care avem pe fișă câteva cerințe.
Prima strofă
Continuăm citirea fiecărei strofe. Pentru prima strofă exercițiul scris constă în completarea datelor biografice. Pornind de la ultimul vers al strofei – „Multă lume am umblat” – vom reveni la prezentarea powerpoint, slide-ul 5, de unde extragem noi informații pentru a completa lista deja începută.
A doua strofă
Pentru strofa a II-a am pregătit spațiul din centrul fișei. Vom nota felul în care este descris codrul în cele două anotimpuri și vom reprezenta prin desen imaginile vizuale prezentate în poezie. Linia care împarte imaginea copacului are rolul de a crea un spațiu pentru anotimpul iarna și unul pentru anotimpul vara.
A treia strofă
Următoarea strofă va beneficia de spațiul din partea dreaptă, cel în care apar două coloane de scris. Acolo vom realiza pentru a treia strofă un jurnal dublu ce va consta în transcrierea strofei completată de enunțuri prin care copiii își exprimă propriile opinii referitoare la ideile prezentate. O altă variantă ar putea fi transcrierea unor versuri și motivarea alegerii acestora. Ne oprim aici cu sarcinile scrise pentru această poezie, ultima strofă urmând a fi analizată și discutată oral, ca o continuare a ceea ce copiii au completat în jurnalul dublu.
Powerpoint-ul merge înainte cu câteva titluri din opera eminesciană. Le vom nota și noi pe spațiul alăturat datelor biografice. Astfel, la final, în exterior vom avea date bibliografice (informații despre viața și opera lui Eminescu), iar în interior va fi prezentată poezia „Revedere”.
„Revedere” de Mihai Eminescu. Încheierea activității
În încheierea activității vom citi versurile prezentate pe ultimul slide, vom completa copacul afișat la tablă cu versuri, gânduri, impresii, toate scrise pe conturul palmei desenat pe hârtie verde. De asemenea, fiecare copil va primi un semn de carte. În document veți găsi și ecusoane ce pot fi date copiilor la începutul activității.
Dacă pentru clasa a III-a am ales poezia „Revedere”, pentru clasele mai mici poate fi utilizat materialul realizat pentru „Somnoroase păsărele”.