Ce ar putea fi mai potrivit în săptămâna recapitulărilor din clasa anterioară decât un joc antrenant, pe placul copiilor? Prin urmare, pentru recapitularea numerelor naturale de la 0 la 1000 am conceput materialele pentru cunoscutul joc ”Eu am…Cine are….?”. Este un joc la care participă toți copiii, un joc care poate fi aplicat la diferite discipline, pe teme variate.
Recapitularea numerelor naturale de la 0 la 1000
Am urmărit ca prin intermediul acestui joc să ne reamintim cunoștințele referitoare la numerele naturale în concentrul 0-1000. Sarcinile de lucru vizează competențele formate în clasa a II-a. Mai exact, citirea, formarea numerelor, compararea, ordonarea, aproximarea acestora.
Eu am …Cine are…?
Pentru desfășurarea acestui joc este nevoie de un număr cartonașe egal cu numărul copiilor din clasă. În arhiva de la finalul articolului veți găsi două documente. În pdf sunt cele 34 de cartonașe folosite de mine. Dacă numărul copiilor din clasă este mai mic sau mai mare atunci sunt necesare mici modificări. Pentru a putea fi făcute am pus în aceeași arhivă și un document editabil (word). El cuprinde ultimele șase cartonașe pentru că aici se intervine dacă este nevoie de reducerea/mărirea numărului acestora. Totodată, formatul editabil pemite crearea unor cartonașe noi, diferite de cele pe care le-am gândit eu.
Pe fiecare cartonaș apare formularea ”Eu am” urmată de un număr, precum și sarcina de lucru pentru următorul copil. De exemplu: ”Eu am numărul 275. Cine are răsturnatul numărului meu?”. Răspunsul este dat de copilul care deține cartonașul pe care este scris numărul cerut. Astfel, jocul capătă forma unei ștafete. Răspunsul corect este absolut necesar pentru continuarea jocului. Fiecare copil primește câte un cartonaș. Copilul pe al cărui cartonaș este scris cuvântul ”Start” va începe jocul, iar cartonașul pe care scrie ”Stop” ne arată că jocul se sfârșește.
Regulile jocului vor fi stabilite înainte de începerea acestuia. Copiii sunt atenționați că trebuie să rostească clar enunțurile și să ofere un răpuns corect și cât mai rapid. În cazul în care răpunsul este incorect, colegii pot să vină în ajutor. Este permisă chiar repetarea întrebării (unii copii au nevoie de acest lucru pentru rezolvarea sarcinii). Cei care au răspuns corect sunt recompensați cu aplauze.
Și jocul continuă…
Având la dispoziție cartonașele, m-am gândit că le putem folosi foarte bine pentru a exersa și alte deprinderi. Cartonașele au fost așezate câte opt pe pagină, ceea ce a însemnat imprimarea lor pe cinci coli de carton de culori diferite. Astfel, putem crea sarcini de lucru pornind de la culoarea cartonașelor:
a). descompunerea numerelor naturale scrise pe carton verde;
b). așezarea în ordine crescătoare a numerelor scrise pe carton roșu;
c). așezarea în ordine descrescătoare a numerelor scrise pe carton galben;
d). compararea numerelor scrise pe carton albastru;
e). rotunjirea numerelor scrise pe carton portocaliu.
În funcție de cerință, copiii au așezat cartonașele la tablă, iar sarcinile au fost rezolvate frontal. Bineînțeles că exemplele de mai sus pot fi înlocuite cu altele. Materialele pot fi descărcate din arhiva de mai jos.