Clasa pregătitoare Matematică și explorarea mediului CP

Puzzle cu adunări și scăderi

Pentru lecțiile de Matematică și explorarea mediului le-am pregătit copiilor trei modele de puzzle cu adunări și scăderi în concentrul 0-10, cu 1-5 unități. Voi prezenta în cele ce urmeză ideea acestor jocuri, modul în care pot fi utilizate la clasă.

Puzzle cu adunări și scăderi

Primul puzzle a fost creat pentru a fi folosit în lecția de consolidare a adunării cu 3-5 unități. Am lucrat astăzi pe acest material și, pentru că cei mici au fost încântați de idee, am mai creat încă două pentru lecțiile care urmează.
Astfel, cel de-al doilea puzzle este dedicat scăderii lui 3, 4, 5. Al treilea material este un puzzle cu adunări și scăderi în concentrul 0-10.

Conținutul fișelor

Până la așezarea pieselor de puzzle în așa fel încât să se obțină o anumită imagine, sunt mai mulți pași de parcurs.

puzzle cu adunări și scăderi
Puzzle cu adunări și scăderi

Prima etapă este cea de rezolvare a adunărilor, scăderilor de pe fișa din partea stângă a fiecărei pagini. Sunt 11 exerciții, iar ultima casetă este pentru aprecierea muncii copiilor. Astfel, mai întâi, copiii primesc doar această fișă și rezolvă exercițiile.

În a doua etapă, primesc fișa din partea dreaptă, cea care conține o imagine împărțită în 12 bucăți. Acestea trebuie decupate de către copii, ele fiind piesele de puzzle. Le primesc amestecate tocmai pentru a nu pierde plăcerea de a asambla piesele și emoția descoperirii imaginii finale.

Rezolvarea puzzle-ului are legătură cu calculele anterioare. Este momentul în care se verifică dacă exercițiile au fost efectuate corect. Pe fiecare piesă este un număr. Acest număr este rezultatul unui exercițiu rezolvat pe fișă. Spre exemplu, piesa cu numărul 4 va fi așezată pe spațiul de pe fișă care conține operația cu rezultatul 4. Dacă piesele se așază astfel încât să se obțină imaginea, înseamnă că rezolvarea a fost corectă.

Noi am lipit piesele de puzzle peste casetele cu exerciții, dar nu am aplicat lipici pe toată piesa. Am lipit în partea de sus a piesei, astfel încât partea de jos să se poate ridica pentru a se vedea operația efectuată.

Puzzle cu adunări și scăderi. Modele

Cele trei imagini din acest document sunt color și prezintă un câine, un tablou și un trifoi.
Am folosit acest joc și în urmă cu trei ani, la clasa a III-a.

Un model editabil, cu imaginea unui ursuleț, găsiți aici, în variantă alb-negru. Imaginea este împărțită în mai multe piese. Poate fi utilizată pentru un joc la Comunicare în limba română deoarece numărul literelor învățate este mai mare.