Despre organizarea sălii de clasă, mai precis despre partea de pavoazare, am mai povestit anul trecut atunci când am prezentat într-un articol câteva idei și materiale. Din toate motivele enumerate acolo, și în acest an școlar voi păstra același decor minimalist. Adică, două panouri de afișaj și un spațiu pentru lucrările realizate de copii. Planșele didactice vor fi afișate în momentul utilizării lor și păstrate la vedere pe parcursul lecțiilor respective.
Ca și anul trecut, toate elementele care vor constitui decorul clasei a IV-a vor fi în strânsă legătură cu tema aleasă. De data aceasta am optat pentru stele. Dacă doriți să aflați de ce, puteți citi motivația acestei alegeri aici.
Organizarea sălii de clasă. Organizarea spațiului de afișat
Alegerea unui decor minimalist, printre alte motive, se datorează și faptului că în sala de clasă nu există spații largi de afișat. Prin urmare, mă voi limita la peretele din fața clasei care oferă două spații mici la marginea tablelor și la peretele din spatele clasei, și el destul de îngust din cauza ferestrelor care îl mărginesc.
Astfel, am loc pentru două panouri de plută de dimensiune medie (le prefer pentru a nu lipi direct pe perete) – unul pentru lectură, celălalt fiind un fel de colț informativ. În zona tablelor voi afișa axa timpului care consider că este extrem de necesară la lecțiile de istorie. Nici harta fizică a României nu va lipsi, încă îi caut un spațiu pentru a fi afișată permanent.
Panoul de lectură
Materialele pentru crearea unui spațiu dedicat cărților citite se află în două articole pe site. Panoul realizat în clasa a III-a a avut ca temă puzzle-ul și materialele care pot fi vizualizate și descărcate de aici. Pentru clasa a IV-a am păstrat afișul ”Un cititor pasionat…” și am adăugat materiale cărora le-am schimbat tema. Mai multe detalii găsiți aici.
Materiale pentru organizarea activității
Cel de-al doilea panou va conține câteva afișe/postere care au legătură cu managementul clasei. În arhiva de la finalul articolului veți găsi toate aceste materiale, cu excepția celor care se află deja postate pe site. Iată despre ce este vorba.
Orar
Am creat un orar (cu steluțe, bineînțeles) pe care l-am imprimat la dimensiune A3. În arhivă veți găsi într-un alt document și o variantă de orar A4 ce ar putea fi un dar în prima zi de școală. Pe lângă cel color, veți găsi și o variantă alb-negru dacă cei mici doresc să își personalizeze orarul.
Noutățile zilei
Afișul pe care vor fi notate noutățile zilei se numește ”VeSTEA și PoveSTEA zilei”. L-am imprimat pe o coală A4 ( se poate și pe A3), color și apoi l-am plastifiat. În acest mod, se poate utiliza zilnic același afiș. Se scrie cu marker special pentru tablă și se șterge cu șervețel umed. În spațiul cu chenar galben vom nota data.
Care vor fi noutățile zilei și cine le va scrie? Noutățile zilei înseamnă orice eveniment care are legătură cu copiii din clasă (inclusiv zilele de naștere), cu viața școlii sau a comunității (proiectele sau activitățile extrașcolare, concursurile școlare etc.) , sărbători oficiale/neoficiale, chiar evenimente importante pentru copii, care au avut loc în afara școlii. De aceea, afișul va fi completat de cei care au ceva de anunțat, de împărtășit celorlalți. O idee ar fi ca elevii de serviciu să se ocupe de marcarea noutăților zilei.
Pentru a fi la curent cu anumite sărbători, evenimente, voi folosi și acest calendar.
Alte materiale
-Calendarul școlar care ne arată zilele de școală și pe cele de vacanță poate fi descărcat de aici.
-Regulile clasei – voi folosi același poster pe care l-am afișat și anul trecut pentru că regulile clasei nu s-au schimbat între timp. El se găsește în acest articol. Tot acolo am posta aceleași reguli, scrise pe postere individuale, pe imaginea unor gărdulețe. În clasa a II-a, au fost pretextul pentru a afișa deasupra lor cuvintele magice scrise pe imagini cu flori și picături de ploaie.
Spațiul pentru afișarea lucrărilor realizate de copii
Pentru că lucrările copiilor vor fi înlocuite pe parcursul anului școlar am preferat ca afișarea acestora să nu se realizeze lipindu-le direct pe perete. Anul trecut am lipit opt panouri în formă de piese de puzzle (doua seturi a câte patru piese, cumpărate de la librărie) pe care am prins apoi lucrările cu ace.
Deasupra lor voi afișa bannerul ”Creativi și îndemânatici” pentru care voi folosi literele scrise pe imagini cu steluțe. Acestea se găsesc aici, iar varianta literelor scrise pe piese de puzzle este disponibilă în acest articol.