Clasa a treia Fără categorie Matematică pentru clasa a treia

Ordinea efectuării operațiilor. Parantezele rotunde

Continuăm exersarea adunării și scăderii cu numere naturale până la 10000 cu o lecție în care am consolidat ordinea efectuării operațiilor și folosirea parantezelor rotunde. Pentru aceasta am pregătit câteva exerciții și probleme pe care le veți regăsi în materialele prezentate mai jos.

Ordinea efectuării operațiilor. Folosirea parantezelor. Exerciții

Ordinea efectuării operațiilor
Ordinea efectuării operațiilor

Primul material este o fișă de lucru care cuprinde 5 exerciții în care apar mai mult de două operații matematice de același ordin. Tot aici am introdus și parantezele rotunde. Am ales ca lecția de consolidare să se desfășoare sub forma unui joc, mai bine zis a unei întreceri între echipe.

Așadar, am împărțit colectivul în două echipe. Fiecare copil a primit câte o fișă de lucru, exercițiile fiind diferite pentru cele două echipe. Este vorba despre fișa în care fiecare exercițiu este scris pe imaginea unui hexagon. După cum se vede, există două variante – una pentru o echipă, cealaltă pentru cea de a doua echipă. Pentru a nu se crea confuzii, pentru prima echipă am imprimat fișele pe hârtie galbenă. A doua echipă a primit fișe pe hârtie albastră. Exercițiile de pe fiecare fișă au fost gândite astfel încât să cuprindă un număr de operații egal cu cel al copiilor dintr-o echipă. Astfel, fiecare copil din clasă va fi implicat în joc și va trebui să fie atent la calculele rezolvate de colegii săi.

Pe lângă fișele de lucru, am pregătit aceleasi exerciții pe benzi de hârtie (din nou respectând culoarea echipei) pentru a fi afișate la tablă.

Desfășurarea jocului. Reguli

După cum am spus mai sus, jocul se va desfășura sub forma unei întreceri. Câte un copil din fiecare echipă va ieși la tablă și va începe rezolvarea exercițiului afișat. Va rezolva o singură operație, după care va preda ștafeta unui alt coleg de echipă. În timp ce copiii lucrează la tablă, coechipierii au voie să îi acorde feed-back…doar prin semne. De asemenea, dacă un copil observă că un coleg care a fost înaintea sa la tablă a greșit un calcul, are dreptul să îndrepte greșeala acestuia și apoi să rezolve sarcina sa. După finalizarea fiecărui exercițiu, se verifică frontal și se acordă fiecărei echipe câte un punct pentru fiecare operație rezolvată corect.După ce au fost toate exercițiile rezolvate, se totalizează punctele obținute. Câștigă echipa care are cele mai multe puncte. Se decupează cele șase forme geometrice, se lipesc conform indicațiilor, se pliază și se lipesc în caiet.

Ordinea efecturării operațiilor. Folosirea parantezelor rotunde. Probleme

Următorul material – tot o fișă de lucru – cuprinde trei probleme a căror rezolvare se va scrie sub forma unui exercițiu, folosind parantezele rotunde. Și aici decupăm forma, pliem pe linia punctată după contur și lipim în caiete.

Fișele pot fi folosite și ca atare, frontal și/sau individual, în clasă sau ca temă pentru acasă, poate chiar pentru evaluare. Ele pot fi descărcate și imprimate din documentul de mai jos.