Clasa întâi Clasa pregătitoare Comunicare în limba română clasa întâi Comunicare în limba română CP

Ne reamintim alfabetul

Una dintre activitățile de la început de an, în perioada de recapitulare a cunoștințelor dobândite în clasa pregătitoare, va avea ca temă literele învățate. Fișa de lucru de mai jos, ce poate fi descărcată de la finalul articolului, ne va ajuta să ne reamintim alfabetul.

Este o fișă colorată, cu câte un spațiu pentru fiecare literă din alfabet. Pe baza ei putem să creăm sarcini de lucru pentru tot ceea ce ține de domeniile prevăzute în programa școlară la disciplina Comunicare în limba română. Așadar, oferă o bună ocazie de exersare a competențelor formate în clasa pregătitoare.

Ne reamintim alfabetul. Conținutul fișei

Așa cum spuneam mai sus, fișa alocă spațiu fiecărei litere din alfabet. Are două pagini, astfel încât 16 litere se regăsesc pe prima dintre ele, iar celelalte 15 pe următoarea pagină.

ne reamintim alfabetul
Ne reamintim alfabetul. Pagina 1

În spațiul unei litere există în partea de sus două casete. În stânga am scris literele mici de tipar, în dreapta urmând ca elevii să le traseze pe cele mari. Este un bun exercițiu nu doar de scriere, ci și de asociere a literei mici cu litera mare de tipar.

În centru se află un cerc. În unele vom întâlni imagini colorate, în altele sarcina de completare a cercului le revine copiilor. Imaginile/desenele redau cuvinte care încep cu litera respectivă. Întrucât sub cerc este scris deja un cuvânt, copiii vor realiza desene care ilustrează acest cuvânt.

Sub imagine apare o casetă dreptunghiulară împărțită în alte două casete. Deasupra apare întotdeauna cuvântul care denumește imaginea, scris cu litere mici de tipar. Litera pe care o avem în vedere, de obicei cea inițială, este marcată cu roșu. În caseta liberă de dedesubt copiii vor scrie același cuvânt cu litere mari de tipar.

ne reamintim alfabetul
Ne reamintim alfabetul. Pagina 2

Ne reamintim alfabetul. Activități de învățare

Să ne reamintim alfabetul nu este singura activitate pe care ne-o propunem. Cele care vor avea ca rezultat rezolvarea fișei pot fi completate cu alte activități de învățare.

Iată câteva exemple:

  • Exerciții de pronunțare corectă a sunetelor (de exemplu: onomatopee, frământări de limbă);
  • Exemple de cuvinte care conțin sunetul respectiv nu doar în poziție inițială, ci și mediană și finală;
  • Analiza și sinteza fonetică a cuvântului reprezentat prin imagine (dar și a altor cuvinte), reprezentarea grafică a silabelor și a sunetelor;
  • Alcătuire de enunțuri cu respectivul cuvânt aflat la începutul propoziției, la mijloc sau la finalul acesteia;
  • Citirea cuvântului scris pe fișă și scrierea lui cu litere mari de tipar.

Lista poate continua în funcție de ceea ce planificăm pentru lecția respectivă. În același mod, materialul poate fi utilizat și la clasa pregătitoare, în perioada de recapitulare finală.