Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Metoda cubului

Așa cum spuneam în articolul precedent, pentru aprofundarea conținutului textului ”Degețica” după Hans Christian Andersen am apelat la metoda cubului. Povestea merge mai departe nu doar prin faptul că textului din manual i-am adăugat un nou moment, ci și prin complexitatea sarcinilor de lucru.

Așadar, cele șase exerciții corespund celor șase operații specifice acestei metode, scrise pe fețele unui cub. Activitatea se poate desfășura frontal sau în echipă (se pot forma șase echipe, câte una pentru fiecare cerință scrisă pe cub).

Metoda cubului. Sarcini de lucru

După citirea textului din manual și formularea de răpunsuri la întrebări prin care am verificat înțelegerea conținutului textului citit, am distribuit copiilor o fișă pe care apare o scurtă continuare a poveștii. După ce am citit noul text și am clarificat aspecte ce țin de vocabular și de întâmplările prezentate am trecut la aplicarea metodei cubului:

Degețica. Metoda cubului
Degețica. Metoda cubului

1.Descrie
Cum era broscoiul? Desenează-l!
2.Compară
Prin intermediul diagramei Venn am pus în evidență însușirile comune, dar și deosebirile dintre Degețica și broscoi.
3. Asociază
Aici avem două situații: punerea în corespondență a unor cuvinte ce se regăsesc în textul din manual și asocierea cuvintelor ”într-o”,” într-un”, ”dintr-o”, ”dintr-un” cu substantivele date. Precizez că textul din manual se regăsește în documentul atașat la finalul articolului intitulat ”Degețica, după Hans Christian Andersen”.
4. Analizează
Având la îndemână cele două texte, copiii vor selecta obiecte, ființe sau întâmplări fantastice. Exemplu: Din bobul de orz a răsărit o lalea.
5. Aplică
Se cere elevilor să citească ultimul enunț al textului de pe fișă și să creeze un scurt dialog între peștișori și Degețica.
6. Argumentează:
A procedat corect broasca atunci când a răpit-o pe Degețica? De ce?  Fiecare copil își va exprima argumentat propria părere.

Acesta este doar un exemplu de abordare a textului/textelor prin metoda cubului. Am considerat necesară continuarea textului din manual pentru a putea construi cerințele specifice metodei cubului.

De asemenea, dacă se optează pentru o abordare frontală sau individuală a metodei, am conceput o fișă de lucru care cuprinde cele șase exerciții menționate mai sus. Un alt exemplu de utilizare a metodei cubului găsiți în acest articol.