Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Literele Î și Â

La litera ”â„ textul-suport oferit de manual ne vorbește despre țara noastră, despre poporul român, despre lucrurile care ne reprezintă, o ocazie foarte bună de educație patriotică. Vă prezint mai jos câteva idei ce pot fi folosite la literele Î și Â.


În prima parte a lecției am pus accentul pe scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele î și â. De un real folos a fost poezia de mai jos, poezie ce face parte din volumul ”Călătorie în Țara literelor”, autori M. Rusu, M. Hedeșiu, V. Corcea, A.Ursache, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2001:

Literele Î și  – Înaltul și Întârziatul

 Î din I și â din a

Sunt frați buni, de când lumea.
Primu-i poreclit ”Înaltul”,
Celălalt – ”Întârziatul”.
Înaltul e subțirel,
Parcă-i tras printr-un inel.
 din A este cam lent,
Uneori nu e atent.
Niciodată nu-i în frunte
Când se joacă în cuvinte.
Mai atent dacă privești,
Nici la urmă nu-l găsești.
Ține minte, copilaș:
Nu-i nici primul, nici codaș!
Pentru exersarea literelor ”î” și ”â” am utilizat fișele de mai jos, începând cu unirea punctelor care compun litera și continuând cu scrierea acesteia în duct continuu. Pe textul care apare pe fiecare fișă copiii încercuiesc litera nouă și exersează cititul, iar cei care termină mai repede au exerciții distractive.


Pe fișa de mai jos am ales să facem un exercițiu de copiere a unor propozițiile scrise la tablă, propoziții care se regăsesc în textul –suport ”România”. Fișa poate fi folosită, de asemenea, pentru scrierea literei noi, pentru scrierea cuvintelor care îl conțin pe ”â”, pentru dictare, etc.

Dacă vă place ideea de a utiliza astfel de imagini cu spațiu de scris (vă asigur că celor mici le place foarte mult), pe site veți găsi diferite modele, unele cu tematică de iarnă, altele de primăvară. De asemenea, pentru a putea fi folosite și la clasa pregătitoare sau la clase mai mari am inserat în cele mai multe dintre imagini spații dictando sau tip II.

Bineînțeles că nu a fost omisă nici rețeaua cu pătrățele pentru că și la matematică pot fi rezolvate exerciții utilizând aceste fișe.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: