Materialele pregătite pentru litera s mic, respectiv S mare de tipar și de mână sunt două fișe de antrenament grafic și o fișă pentru transcrierea unui text. Pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.
Așa cum ne-am obișnuit deja, fișele de antrenament grafic au rolul de a pregăti copiii pentru scrierea literelor noi. În plus, ele conțin și sarcini de lucru ce vizează identificarea sunetului nou, despărțirea în silabe, citirea unor cuvinte, propoziții texte.
Fișe de antrenament grafic
Pentru litera s mic de mână fișa conține cinci exerciții. Debutează cu recunoașterea literei mici de tipar. Al doilea exercițiu le cere copiilor să identifice sunetul nou în cuvintele corespunzătoare imaginilor date. Sunetele sunt reprezentate prin cerculețe, sarcina copiilor constând în colorarea cerculețului corespunzător sunetului s. Urmează scrierea literei s mic de mână pe contur punctat, liber și pe spațiu de scris tip 1.
Mergem mai departe cu o listă de cuvinte formate din 1-4 silabe marcate prin culoare. După citirea cuvintelor urmează un exercițiu de transcriere a cinci dintre ele. Celelalte cuvinte pot fi transcrise pe caiet. Fișa se încheie cu un exercițiu de obținere a unor cuvinte noi prin adăugarea unei litere la cuvintele date.
Fișa literei S mare de mână ne aduce în atenție diverse cuvinte care se scriu cu majusculă. Sunt nume de persoane, localități, planete, țări. Vom reveni la aceste cuvinte după ce exersăm litera S în diferite contexte (exercițiul 2) și le vom transcrie pe spațiul dat la exercițiul 3.
Întrucât nu a trecut mult timp de la sărbătorile de iarnă, textul propus pentru a fi citit face referire la acestea. După citirea sa, avem un exercițiu de transcriere selectivă. Desigur că textul poate fi transcris integral pe caiet.
Transcriere … cu fulgi de nea
Am conceput și o transcriere ușor diferită de ceea ce am exersat până acum. Este vorba despre un text în care cuvintele care conțin litera s sau S au fost acoperite cu fulgi de nea. Acesta este un prim indiciu. Al doilea este legat de numărul fulgilor de nea. Pentru fiecare cuvânt apare un număr de fulgi egal cu numărul silabelor din cuvântul care lipsește.
Cuvintele ce înlocuiesc fulgii apar în partea de jos a fișei de lucru, într-o ordine aleatorie. Sarcina copiilor este de a le potrivi în text atât după înțeles, cât și respectând numărul de silabe.
Astfel, exersăm citirea conștientă a textului, despărțirea cuvintelor în silabe, ne reamintim regulile de scriere corectă și ieșim puțin din rutina lecțiilor de învățare a unei litere noi.
Fișa poate fi imprimată și lipită în caietele elevilor. O altă idee de utilizare a ei, cu mici modificări, ar fi dictarea selectivă (se dictează tot textul, dar se scriu doar cuvintele care conțin litera s).
Comments are closed.