Comunicare în limba română clasa întâi

Litera k

Pentru litera k , respectiv K (de tipar și de mână) am pregătit două fișe de lucru pe baza textului oferit de manualul editurii CD PRESS, ”Petrecerea lui Kim”.

Litera k. Petrecerea lui Kim

Prima fișă poate fi aplicată după ce a fost citit și discutat textul din manual, pentru fixarea cunoștințelor. Poezia este următoarea:
Petrecerea lui Kim

Ursulețul Kim este mulțumit.
Pentru ziua lui, el a pregătit
Un meniu bogat.
Mai întâi a cumpărat
Un kilogram de alune,
Apoi zece de legume
Și vreo opt de fructe bune.
Desigur, nu a uitat
Vestitul tort Diplomat.

Trebuie să pregătească
Masă mare, ursulească,
Pentru neamuri și amici.
În total, vor fi vreo cinci
Rude koala și vreo zece
Buni prieteni, ce vor trece
Să petreacă împreună
Cel puțin o săptămână.

Fișa cuprinde patru exerciții, după cum urmează:
Exercițiul 1: copiii vor scrie nume care conțin litera k în diferite poziții, nume care se regăsesc, de altfel, și în manual: maimuțica Miki, papagalul Riki, koala poate fi verișorul Karol, iar cangurul poate fi numit Mark.
Exercițiul 2:  copiii vor alege din paranteză și vor completa spațiile de scris cu cuvintele potrivite.
Exercițiul 3 propune un strop de matematică pe baza informațiilor din text, cu această ocazie verificând citirea conștientă și înțelegerea celor citite.
Pe baloanele ultimului exercițiu copiii vor scrie activități specifice unei petreceri aniversare, cu provocarea de găsi și cuvinte care conțin litera k (spre exemplu: concurs de karate, karaoke).

Litera k - Petrecerea lui Kim
Litera k – Petrecerea lui Kim

Litera k. Koala

O altă variantă poate fi următoarea fișă. Respectând tema lecției, ea propune abordarea unui text științific, cu informații despre koala. M-am gândit că ar fi o activitate interesantă pentru copii ținând cont de pasiunea acestora pentru lumea animalelor. Astfel, am pregătit un scurt text despre koala cu informații despre modul său de viață. Este posibil ca unele cuvinte să necesite explicații (spre exemplu: marsupiu, mamifer, sedentar), de aceea copiii vor sublinia, în timp ce citesc, cuvintele pe care nu le-au înțeles.

De asemenea, s-ar putea cere ca, în dreptul fiecărei propoziții, să pună o bifă dacă informația este înțeleasă sau un semn de întrebare dacă sunt necesare mai multe explicații sau copilul dorește să afle informații suplimentare.

Litera k - Koala
Litera k – Koala

În partea a doua a fișei am apelat din nou la metoda cadranelor. În primul cadran, pe baza textului citit, copiii vor formula o propoziție care va conține o informație pe care au reținut-o. Tot pe baza informațiilor din text, la al doilea cadran vor fi enumerate trei (sau mai multe) însușiri ale mamiferului.

Următorul cadran propune, prin intermediul diagramei Venn, menționarea unor asemănări și deosebiri între koala și cangur. Săgețile indică faptul că asemănările vor fi scrise în spațiul creat de intersecția celor două cercuri (marcat cu gri), iar deosebirile în spațiile galbene. În ultimul cadran, copiii vor realiza un desen, având ca suport și imaginea prezentată pe fișă.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *