Clasa a patra Limba și literatura română clasa a patra Limba și literatura română clasa a treia

Jocul substantivelor

Jocul substantivelor nu e chiar un joc, ci, mai degrabă, modalitatea pe care am ales-o pentru reactualizarea substantivului în clasa a IV-a. Anul trecut am învățat să recunoaștem această parte de vorbire pornind de la definiția sa sau prin alte moduri (numărare, însoțirea substantivului de cuvinte precum acest/aceasta, toți/toate). Am învățat despre felul, numărul și genul substantivelor.

Așadar, la clasa a IV-a am făcut o trecere în revistă a acestor cunoștințe, le-am aplicat în diverse exerciții și am insistat mai mult asupra scrierii corecte a unor substantive. O planșă didactică pentru această parte de vorbire găsiți aici, iar pe site sunt mai multe articole care oferă idei și materiale referitoare la substantiv.
În continuare vă prezint un posibil scenariu didactic, iar la finalul articolului se regăsesc materialele pe care le-am folosit în această lecție.

Jocul substantivelor. Identificarea substantivului și definiție

Pentru acest prim pas am apelat la textul-suport ”Cioc! Cioc! Cioc!” de Emil Gârleanu, text pe care l-am studiat pe îndelete în lecțiile anterioare. Nu am selectat un anumit fragment pentru recunoașterea substantivelor, ci am apelat la un alt exercițiu.
Fiecare copil a primit o imagine cu o ghindă, un alt fruct preferat de veverițe. Le-am cerut copiilor să scrie cinci cuvinte care le vin în minte atunci când se gândesc la textul studiat. Evident, că așa cum era de așteptat, cuvintele scrise de aceștia nu au fost doar substantive, ceea ce a constituit o bună ocazie de a deosebi substantivul de alte părți de vorbire.

Substantivul

După scrierea celor cinci cuvinte, am realizat la tablă un tabel cu trei coloane. Una a fost pentru cuvinte care denumesc ființe, alta pentru cele care denumesc lucruri și a treia pentru fenomene ale naturii. Adică, ceea ce a cuprins definiția substantivului în clasa a III-a. Am completat pe rând cele trei coloane cu cuvintele pe care copiii le-au scris pe fișa primită. Pe măsură ce un cuvânt și-a găsit locul în tabel, copiii l-au colorat pe fișă. Am concluziat că toate aceste cuvinte sunt substantive.

Le-am cerut să citească și celelalte cuvinte de pe ”ghinde”. Am descoperit adjective sau verbe, dar și cuvinte care, deși nu denumesc fințe, lucruri sau fenomene ale naturii, se pot număra. A fost ocazia de a completa definiția substantivului, adăugând la lista celor mai sus menționate, nume de însușiri sau de acțiuni, chiar și noțiuni abstracte. Aici am dat multe exemple până când a fost suficient de clar și pentru a evita confuziile între substantive și adjective, respectiv verbe.

Felul, numărul și genul substantivelor

Tot cuvintele scrise la tablă au fost suportul discuției despre felul, numărul și genul substantivelor. Am folosit aici și al doilea material prezentat în documentul atașat acestui articol. Este vorba despre o fișă pe care am sintetizat toate aceste informații referitoare la substantiv. Ne-am folosit tot de imaginea unei ghinde la dimensiune mai mare. Am început cu scrierea definiției pe spațiul reprezentat de ”cupa”/”căciulița” ghindei.
În continuare ne-am reamintit că substantivele sunt de două feluri (comune și proprii), le-am identificat ca fiind comune pe cele scrise la tablă, am dat exemple de substantive proprii și am discutat despre scrierea acestora cu literă inițială mare. Pe fișă, pe primul rând de sus al ghindei, am completat cele două casete cu substantive comune, respectiv proprii.

Spațiul din mijloc al ghindei de pe fișă a fost rezervat genului substantivelor. Le-am numit și am exemplificat după ce, în prealabil, am precizat genul substantivelor scrise la tablă.
În același mod am procedat și pentru numărul substantivului. Printre cuvintele spuse de copii s-au regăsit și substantive care cer o atenție mai mare la trecerea de la singular la plural, spre exemplu. A fost o ocazie bună de a exersa pronunțarea și scrierea corectă a acestora.

Exerciții

Am decupat imaginea ghindei pe contur și am lipit-o pe caiet, aplicând lipiciul doar în partea de sus a ghindei (codița și căpăcelul). Pentru fixarea cunoștințelor, le-am cerut copiilor să aleagă cinci substantive (de la tablă sau din cele găsite de ei) și să le analizeze precizând felul, genul și numărul fiecăruia. De scris au scris pe caiet, pe spațiul de sub ghinda nelipită.

Materialele descrise în articol pot fi descărcate accesând linkul de mai jos. Dacă vă place ideea, dar imaginea ghindei nu se potrivește textului/contextului, ea poate fi înlocuită cu una mai potrivită. Dar, fiind toamnă în acest moment, cred că poate fi integrată cu ușurință într-o lecție dedicată substantivului.