Acest joc didactic a fost pregătit pentru prima oră de matematică și explorarea mediului din semestrul al II-lea. L-am numit ”În bucătărie” pentru că este în strânsă legătură cu tema de la comunicare în limba română. Scopul acestuia este de a consolida deprinderile de calcul mintal și scris – operațiile de adunare și scădere a numerelor naturale de la 0 la 31, cu și fără trecere peste ordin, precum și numerația în concentrul 0-31.
Așadar, pentru că la ora de comunicare în limba română vom discuta despre rețete și activități ce au loc în bucătărie, lecția de matematică va debuta cu două probleme în versuri (cu accente culinare) cu scopul de a ne introduce în atmosfera lecției, de a capta și orienta atenția elevilor și de a exersa calculul mintal:
Mama-i în bucătărie,
Face ce îmi place mie:
Un compot dulce și bun,
Iar eu fructele adun:
Cinci cireșe, două mere,
Zece vișine, trei pere,
Opt caise și o prună
Și le fierbe împreună.
Câte fructe-am folosit
Oare tu ai socotit?
O salată aș pregăti…
Oare ce aș folosi?
Patru roșii, doi ardei,
Pun și șase morcovei
Tai și nouă castraveți,
Poftă bună să aveți!
Dar salata nu e gata,
Am uitat să curăț ceapa.
Pun vreo două că sunt mici
Și doi gogoșari voinici.
Acum, dacă le adun
Sunt cam multe…Să mai pun?
Problemele pot fi înlocuite cu un joc mai dinamic – câteva exemple de jocuri .
Joc didactic ”În bucătărie”
Jocul didactic propriu-zis se va desfășura în două etape, astfel:
1. Se formează echipe de câte 4 elevi. Fiecare echipă va primi fișa de lucru cu borcanul pe care se află trei sarcini de lucru ce vor fi realizate prin cooperare. Fișele vor fi afișate la tablă și verificate frontal. Sarcinile de lucru vizează competențe specifice numerației 0-31. Echipele care finalizează sarcinile mai repede pot transforma bulinele din borcan în fructe sau legume. Pentru o calitate mai bună a imprimării, descărcați fișierul de la finalul articolului.
2. În această etapă, elevii vor lucra individual. Fiecare va primi un bilețel pe care este scrisă o problemă cu o singură operație. Pe lângă deprinderile de calcul, am urmărit consolidarea cunoștințelor referitoare la terminologia matematică specifică operațiilor de adunare și scădere. Bilețelele vor fi distribuite încât rezultatul obținut să se regăsească între numerele de pe borcanul echipei în care a lucrat copilul în etapa întâi. O altă variantă ar fi extragerea bilețelelor de către fiecare copil. După rezolvarea sarcinii, fiecare elev va veni la tablă, va rezolva oral exercițiul și va primi un abțibild cu o față zâmbitoare pe care îl va lipi pe numărul ce indică rezultatul obținut.
Dacă timpul permite, cu numerele neacoperite se pot compune exerciții sau probleme.
Fișele de lucru pentru acest joc didactic pot fi descărcate și în format editabil.