Pentru grupul de litere che am pregătit câteva materiale care pot fi utilizate fie pentru predarea-învățare, fie într-o lecție de consolidare. Mai jos veți găsi câteva fișe și exemple de activități.
Grupul de litere che
”Cuvinte încrucișate”
Această fișă a fost creată pentru prima întâlnire a copiilor cu grupul de litere che. Este vorba despre cuvinte care conțin grupul, fiecare cuvânt fiind sugerat de o imagine a cărui denumire conține che. După cum se vede, grupul de litere che este deja scris, urmând ca cei mici să completeze celelalte litere ale cuvintelor. Pe verticală vor fi descoperite numele personajelor din textul-suport al manualului (Tache și Enache). De altfel, aproape toate cuvintele utilizate vor fi regăsite în text, ceea ce va pregăti citirea cuvintelor și a textului și va înlesni înțelegerea acestuia. Fișa de dimensiune A5 poate fi imprimată și lipită în caietele copiilor. Odată ce aceștia au exersat scrierea grupului de litere che, aceste cuvinte au fost recitite, despărțite oral în silabe și scrise pe caiete.
”Găsește perechea potrivită!”
Fișa conține trei exerciții în care cuvintelor scrise pe lentile li se vor găsi perechile potrivite în funcție de cerință. Prima sarcină constă în găsirea cuvintelor care rimează cu cele deja scrise. La al doilea exercițiu se vor scrie cuvinte cu sens opus, iar la ultimul cuvintele vor fi ”alintate”.
”Racheta isteților”
Acest material poate fi utilizat într-o lecție de consolidare a grupului de litere ”che” (sau, cel puțin, așa mi-am propus eu). Racheta este liantul între lecția de la comunicare în limba română și cea de la matematică și explorarea mediului. Aici vom vorbi despre ocrotirea mediului înconjurător. Astfel, ștrumfii isteți se pregătesc pentru o călătorie în spațiu, curioși fiind cum se vede Pâmântul din spațiul cosmic. Materialele pregătite la MEM vor arăta o planetă care râde sau care plânge în funcție de acțiunile oamenilor. Dar, pentru a pleca în călătorie, ei trebuie să demonstreze că sunt isteți și descurcăreți rezolvând exercițiile de pe rachetă. Fiecare copil care răspunde corect va ocupa un loc în rachetă.
Primul exercițiu are ca cerință combinarea silabelor date pentru a se obține cât mai multe cuvinte care conțin grupul de litere, chiar dacă silabele se repetă de la un cuvânt la altul. Cuvintele vor fi scrise în caiete.
La al doilea exercițiu vorbim despre cuvinte cu mai multe înțelesuri. Cu ajutorul imaginilor copiii vor identifica sensurile cuvintelor ”rachetă” și ”cheie” și vor alcătui propoziții (oral și/sau în scris).
Ultima sarcină este aceea de a completa cuvintele date cu unul din grupurile învățate – ”ce”, ”ci”, „ge”, ”gi”, ”che”, de a pronunța și de a scrie corect aceste cuvinte. Este un exercițiu de reactualizare a tuturor grupurilor de litere învățate în scopul evitării confuziilor în scris datorate, în special, pronunțării greșite.
”Ridichea uriașă”
Am ales acest text pentru o oră de lectură, dar, în același timp, el poate constitui un punct de plecare pentru construirea unui scenariu didactic pentru predarea și/sau consolidarea grupului de litere che.
Pentru lectură poate fi utilizată povestea în format powerpoint ce conține textul însoțit de imagini sugestive. Materialul poate fi descărcat de aici.