Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei Î

Începem semestrul al doilea la Comunicare în limba română cu sunetul î și literele î și Î. Ca de fiecare dată, am pregătit fișa literei Î, un material care poate fi lucrat integral într-o activitate sau, pe secțiuni, pe parcursul mai multor lecții.

În arhiva de la finalul articolului veți găi fișa literei Î în variantă color și alb-negru. În plus, am mai adăugat fișa cu litera Î cu contur punctat. Pentru că ne întoarcem fizic la școală, acum vom putea folosi acest material pentru a fi lipit în caietele copiilor. Pe pagină sunt fișe pentru șase copii. Litera Î este scrisă pe imaginea unei înghețate. Ca exercițiu premergător scrierii literei, copiii vor trasa aici conturul punctat al acesteia.

Voi detalia în cele ce urmează conținutul fișei literei Î prin intermediul căreia copiii se vor familiariza cu noul sunet și cu noile litere, vor exersa actul cititului și chiar vor scrie cuvinte și scurte propoziții.

Fișa literei Î. Sunetul î și literele î și Î

Fișa debutează cu prezentarea celor două litere de tipar, î și Î. Între ele se află imaginea unei înghețate. Pornind de la acest cuvânt facem cunoștință cu sunetul î, îl pronunțăm, îl descoperim la începutul cuvântului.

fișa literei Î
Fișa literei Î

În dreapta, avem imaginea unei învățătoare care arată pe o tablă niște litere. Din nou, despărțirea în silabe a cuvântului ”învățătoare”, iar apoi citirea literelor de pe tablă. În momentul recunoașterii literelor î și Î, copiii le vor încercui. De asemenea, li se poate cere elevilor să dea exemple de cuvinte în care sunetul î se află la începutul sau la finalul cuvântului. Facem acest exercițiu și pentru a le atrage atenția că litera Î redă sunetul „î” aflat în poziție inițială sau finală în cuvânt, pregătind astfel terenul pentru momentul introducerii literei â.

Următorul exercițiu al fișei este unul de trasare a literei Î pe cele trei rânduri. Pe primul dintre ele litera Î are conturul punctat. Așa cum spuneam mai sus, putem utiliza aici fișa cu Î punctat din documentul de la finalul articolului.

Al treilea exercițiu aduce din nou în discuție analiza și sinteza fonetică a unor cuvinte reprezentate prin imagini. Pronunțăm fiecare cuvânt, îl despărțim în silabe, identificăm sunetul inițial și apoi, pe fișă, colorăm litera corespunzătoare acestuia.

fișa literei Î
Litera Î

Fișa literei Î. A doua parte a fișei

În partea stângă a fișei avem alte trei exerciții. Începem cu un exercițiu prin intermediul căruia am dorit ca elevii să facă distincția între literele I și Î, litere care pot fi cu ușurință confundate. Sarcina copiilor este de a completa cuvintele date cu litera potrivită. Apoi, pentru fiecare dintre cele trei cuvinte, va fi realizat câte un desen corespunzător.

Exercițiul cu numărul 5 este un careu al cuvintelor așezate pe cinci rânduri. Pe fiecare rând sunt câte două cuvinte (cu excepția primului rând unde găsim trei cuvinte). Unele cuvinte conțin litera Î, altele nu. Pe cele cu Î le vom încercui, iar cu cele fără Î vom alcătui oral și în scris scurte propoziții. Este un exercițiu destul de complex, care presupune citit, scris și foarte multă atenție din partea copiilor.

Încheiem fișa literei Î cu trei propoziții lacunare. Fiecare dintre ele va fi completată cu unul dintre cuvintele date, în fiecare dintre ele regăsind litera Î.