Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Descrierea unei ființe

Suntem în preajma zilei de 8 Martie și pregătirile sunt în toi. Confecționăm de zor tot felul de surprize drăgălașe pentru mămici. Anul acesta am optat pentru o cărticică în formă de inimă în interoriul căreia vom desena și vom scrie mesaje pentru acestea.

Întâmplarea și planificarea ne aduc în ziua de 8 Martie la comunicare în limba română o lecție despre descrierea unei persoane. Și ce persoană ar fi mai potrivită decât mama? Până în acest moment am exersat descrierea unui fenomen al naturii și descrierea unui obiect. În ambele cazuri am realizat atât prezentări orale, cât și în scris. Astfel, am exersat și scrierea imaginativă pe baza unui șir de întrebări. De asemenea, în aceste lecții am folosit diverși organizatori grafici pe care am scris întrebările de sprijin.

Descrierea unei ființe. Mama mea

În același mod se prezintă și materialul pentru descrierea mamei. Am ales două flori, una cu șase petale ceea ce înseamnă șase întrebări de sprijin și una cu opt petale. Aici am adăugat încă două întrebări. În centrul florii copiii vor realiza portretul mamei:

-Cum se numește mama ta?
-Cum arată?
-Care sunt cele mai importante calități sufletești?
-Ce îi place să facă?
-Ce iubești cel mai mult la mama ta?
-Cum se poartă mama cu tine?
-Ce înseamnă mama pentru tine?
-Ce îi urezi mamei?

Fișa va fi decupată și lipită în caiete și va fi urmată de redactarea textului pe caiet.

Prietenul meu/prietena mea

Un alt material pregătit pentru descrierea unei ființe face referire la prietenul meu / prietena mea. Și aici sunt întrebări de sprijin și un spațiu în centru pentru realizarea portretului:

-Cine este cel mai bun prieten al tău / cea mai bună prietenă a ta?
-Unde și când v-ați cunoscut?
-Câți ani are?
-Cum arată?
-Ce calități apreciezi la el/ea?
-De ce îl consideri cel mai bun prieten? / De ce o consideri cea mai bună prietenă?
-Ce crezi că se va întâmpla cu prietenia voastră în timp?