Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

”Degețica” după Hans Christian Andersen

Iată că ne întâlnim din nou cu un text al povestitorului Hans Christian Andersen. Este vorba despre povestea ”Degețica”, iar materialele prezentate mai jos au fost concepute pe baza textului oferit de manualul de Comunicare în limba română al editurii CD Press.

Am alocat studierii acestui text trei ore. Activitățile prezentate în acest articol sunt pentru primele două ore și vizează citirea textului, exerciții de vocabular, formulare de răspunsuri la întrebări pentru înțelegerea conținutului textului. Pentru o lecție de consolidare am pregătit alte materiale ce vor fi prezentate într-un alt articol.

”Degețica”. Descrierea materialelor

Deși calendarul ne spune că e vremea ca primăvara să își facă apariția, se pare că iarna nu vrea să se dea bătută. Nici noi nu ne lăsăm, și, dacă la ”Legenda ghiocelului” am rezolvat sarcinile de lucru pe ghiocei, de această dată vom aduce lalelele în clasă. Vom rezolva sarcini de lucru pe petalele unei lalele, pe tulpina și pe frunzele acesteia. La final, acestea vor fi decupate, asamblate și lipite pe un carton. Vom obține o felicitare în interiorul căreia vom rezolva alte exerciții. Modelul felicitării este preluat de la această adresă: https://www.easypeasyandfun.com/tulip-card/ . Aici găsiți instrucțiuni și un video cu modul de realizare.

În documentul atașat la finalul articolului veți găsi petalele, tulpinile, frunzele și interioriul felicitării cu sarcini de lucru. Pagina 3 va fi imprimată pe un carton colorat și va fi suportul felicitării (interiorul). Pe partea exterioară se vor lipi părțile lalelei ca în tutorial.

 ”Degețica”. Exemple de activități

Degețica
Degețica

Din întregul demers didactic specific abordării unui text nou voi prezenta doar exercițiile care se regăsesc în materialele de la finalul articolului. Bineînțeles că ele vor fi realizate în paralel cu citirea textului. Ordinea rezolvării lor este cea a etapelor lecturii explicative.

a).Precizarea titlului, autorului, personajelor textului pe frunzele și tulpina florii. Acestea vor fi decupate și lipite pe felicitare. Pe pagină sunt materiale pentru patru copii.

b). Elemente de construcție a comunicării (vocabular și fonetică), pe petale : sinonime, diminutive, familie de cuvinte, despărțire în silabe etc. Este nevoie să se imprime câte o foaie pentru fiecare copil, de preferat una colorată.

c).Formulare de răspunsuri la întrebări, descrierea personajului principal, precizarea unor titluri de povești aparținând scriitorului Hans Christian Andersen.

Felicitările astfel obținute vor fi expuse în clasă, se poate realiza turul galeriei și apoi pot fi lipite în caietele copiilor. În lecția următoare vom aprofunda conținutul textului prin metoda cubului. Dacă vă încântă ideea de a îmbina lectura cu abilitățile practice, vă invit să descărcați materialele. Spor la treabă!