Managementul clasei Proiectare didactică

Corpurile geometrice. Proiect de activitate didactică pentru clasa a III-a

Dacă aveți nevoie de câteva idei pentru o lecție de predare-învățare al cărei subiect este ”Corpurile geometrice”, vă invit să consultați acest proiect de activitate didactică. A fost realizat de doamna Moldoveanu Daniela, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 6 ”Iacob Mureșianu” Brașov. Proiectul face parte din colecția realizată în cadrul proiectului județean ”ProDIDACT-Proiectare didactică-exemple de bune practici”, desfășurat în anul 2017. În secțiunea Proiectare didactică de pe site găsiți și alte modele realizate în cadrul acestui proiect, la diferite discipline de învățământ.

Corpurile geometrice. Scurtă prezentare a proiectului de activitate didactică

Corpuri geometrice
Corpuri geometrice

Lecția Copuri geometrice a fost proiectată pentru clasa a III-a, la disciplina Matematică și face parte din unitatea tematică ”Elemente intuitive de geometrie”. Lecția a fost concepută sub forma unei activități integrate. Regăsim în proiectarea sa competențe nu doar din domeniul matematicii, ci și din disciplina Arte vizuale și abilități practice:
Astfel, la sfârșitul lecției elevii vor fi capabili:
-să recunoască corpurile geometrice;
-să construiască corpuri geometrice;
-să identifice proprietățile fiecărui corp geometric;
-să identifice asemănările dintre corpurile geometrice cu diverse corpuri din natură;
-să manifeste interes pentru realizarea sarcinilor de lucru;
-să decupeze și să plieze hârtia;
-să deseneze corpuri geometrice.

Activitatea se va desfășura atât frontal și individual, cât și pe echipe. Metodele didactice alese sunt: conversaţia euristică, explicaţia, demonstraţia, observaţia, munca în echipă, munca independentă.
Deoarece este o lecție care combină cunoștințele și deprinderile matematice cu cele practice, materialele folosite sunt specifice: fişe de lucru, foarfeci, bandă adezivă, plastilină, bețișoare, benzi de hârtie, balon.

Corpuri geometrice. Demersul didactic

Demersul didactic respectă etapele unei lecții de predare-învățare. În proiectul de activitate didactică, pentru fiecare moment/eveniment al lecției se specifică obiectivele operaționale, activitatea profesorului/elevilor, resursele utilizate, forma de organizare și modalitățile de evaluare.

Pe parcursul lecției elevii vor fi însoțiți și încurajați de Spiderman. La finalul activității, recompensa va fi un ecuson din partea acestuia cu mesajul ”Ajutorul lui Spiderman – BUN LA MATEMATICĂ„.
Fișele de lucru utilizate în lecție se regăsesc la finalul proiectului.