Am făcut deja cunoștință cu numerele de la 0 la 1000 – scriere, citire, formare, așa că suntem pregătiți să facem următorul pas spre compararea și ordonarea acestora. Vă prezint mai jos un posibil scenariu pentru o lecție de predare având ca subiect Compararea și ordonarea numerelor de la 0 la 1000.
Vom porni de la ceea ce copiii știu deja legat de compararea numerelor formate din zeci și unități. Ei cunosc regulile de comparare și semnele matematice pe care le folosim.
Compararea și ordonarea numerelor de la 0 la 1000. Joc didactic
Pentru ca lecția să fie mai atractivă m-am gândit să ne folosim de nori și de fulgișori. În ora de comunicare în limba română am studiat textul ”Tablou de iarnă” de Vali Slavu și astfel am creat o legătură între cele două lecții. Nu doar că am continuat discuția despre anotimpul iarna, dar ne-am amuzat foarte tare invocând ninsoarea. Înainte de fiecare sarcină de lucru, la semnalul ”Scuturăm , scuturăm norii….”(caietele/fișele de lucru) am procedat ca atare și au apărut fulgii cu numerele cerute în exerciții.
Nu este nevoie de material didactic deosebit. Avem nevoie de 5 perechi de norișori care se obțin foarte ușor din hârtie sau se desenează direct pe tablă. Sunt cinci perechi pentru că am ales cele cinci situații pe care le putem întâlni în compararea numerelor naturale. Pe norișori se scriu numerele și se afișează la tablă. Fulgii pot fi și ei desenați pe măsura rezolvării sarcinilor de lucru. Pentru copii poate folosită fișa de lucru de la finalul articolului. Fișa a fost creată ulterior, așadar noi am rezolvat exercițiile direct pe caiet însoțindu-le de desenele menționate mai sus.
Fișă de lucru
Am început cu compararea a două numere cu cifra sutelor diferită. După învățarea regulii de comparare am rezolvat cele două sarcini care apar pe săgețile de sub prima pereche de nori. Primul șir de fulgi corespunde primei săgeți, iar pe cel de-al doilea scriem numerele decoperite în urma rezolvării celui de-al doilea exercițiu. În mod similar procedăm pentru fiecare pereche de nori.
Este foarte posibil ca tema cu fulgii de nea să nu fie specifică momentului în care se desfășoară lecția. Astfel, m-am gândit că ar fi utilă și o variantă cu picături de ploaie în loc de fulgi. Mai ales dacă lecția are loc undeva prin octombrie. Sarcinile de lucru sunt aceleași, numerele au rămas neschimbate, singura diferență o constituie imaginile cu stropi care înlocuiesc fulgii.
Dacă v-a plăcut ideea, vă invităm să scuturați norii și poate reușiți să aduceți fulgii de nea sau picăturile de ploaie. La noi fulgii au apărut la un moment dat, dar probabil că e lung drumul până pe pământ.