Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia Planșe

Cifrele romane. Planșe

Clasa a III-a ne aduce la capitolul ”Numere și operații cu numere” formarea, citirea și scrierea numerelor cu cifrele romane. Este vorba despre cifrele I, V și X, urmând ca celelalte să fie studiate în clasa a IV-a. Pentru aceste lecții am pregătit un set de șase planșe. Trei dintre ele vor fi folosite anul acesta. Voi descrie în cele ce urmează conținutul lor și felul în care m-am gândit că ar putea fi utilizate în lecții. Planșele din arhivă sunt numerotate de la 1 la 6. Tot așa le voi prezenta în cele ce urmează.

Cifrele romane. Prezentarea cifrelor romane

Planșa 4 prezintă toate cele șapte cifre romane. Putem folosi acest material în prima lecție cand le vorbim copiilor despre aceste numere. Planșa 1 este special realizată pentru clasa a III-a. În partea de sus sunt prezentate prin imagini trei situații în care cifrele romane sunt folosite în zilele noastre. Acestea vor fi completate oral cu altele, unele chiar identificate de copii. La clasa a IV-a ne ajută și cunoștințele dobândite la istorie. În partea de jos a planșei sunt scrise numerele de la 1 la 10.

Cifrele romane. Formarea, citirea, scrierea numerelor cu cifrele romane

Cifrele romane
Cifrele romane

Știm că există câteva reguli pentru scrierea numerelor cu cifre romane. Planșa 2 (pentru clasa a III-a) conține patru exemple pe baza cărora se vor deduce regulile. Planșa 5 este realizată pentru clasa a IV-a și prezintă trei tabele, cel din mijloc conținând toate cifrele romane. Tabelele din stânga și din dreapta conțin numere formate prin scăderea, respectiv adunarea unui simbol. Ele pot fi un punct de sprijin pentru scrierea numerelor.

Reguli de formare a numerelor cu cifrele romane

Dacă la planșele de mai sus regulile vor fi formulate oral, aici ele sunt scrise pe cele două planșe. Felul în care au fot realizate permite așezarea lor în paralel.

Astfel, dacă în clasa a III-a folosim planșa 3 unde se vorbește doar de cifrele I, V și X, în clasa a IV-a putem alătura planșa 6. Ea aduce un plus de informație și reguli pentru cifrele L, C, D, M.

Planșele sunt realizate în format A4, dar pot fi imprimate și la dimensiune mai mare. Ele pot fi descărcate din arhiva de mai jos.