Continuăm studiul părților de vorbire și ne pregătim să aflăm ce este adjectivul. Pentru prima întâlnire cu această parte de vorbire am pregătit o activitate ”gustoasă” în care am ”simțit” și am intuit ce este adjectivul.
În cele ce urmează voi descrie această activitate care copiilor le-a plăcut foarte mult. Ea poate fi aplicată și într-o lecție de consolidare sau atunci când se învață despre descrierea unui obiect.
Ce este adjectivul? Vedem, gustăm, mirosim, pipăim
Pentru a răspunde la această întrebare am pornit de la cunoștințele pe care copiii le aveau deja despre cuvânt ca parte de vorbire și, bineînțeles, despre substantiv. Știm deja că există cuvinte care exprimă însușiri ale ființelor, lucrurilor, fenomenelor ale naturii. Pe aceste lucruri m-am bazat când am conceput lecția și am pregătit materialele necesare.
Iată cum a decurs activitatea noastră. Pasul 1 a fost pregătirea a șapte farfurii cu felii de măr, portocală, pară, banană, ardei, morcov și un strugure. Pasul 2 a constat în formarea echipelor, distribuirea unei farfurii fiecărei echipe și a unei fișe cu imaginea fructului/legumei de pe farfurie. Sarcina de lucru a fost găsirea unor însușiri fructului/legumei primite și notarea acestora pe imagine. Observând, pipăind, gustând, mirosind , copiii au identificat și au notat aceste însușiri pe fișa primită.
Al treilea pas a fost prezentarea activității fiecărei echipe în parte. După ce farfuriile s-au golit, iar fișele s-au umplut cu însușiri, am afișat imaginile la tablă și, împreună cu copiii, am prezentat și am discutat conținutul fișelor. Am stabilit că fructele și legumele descrise sunt, ca părți de vorbire, substantive. Le-am notat la tablă și în caiete însoțite de însușirile găsite. De aici, pasul următor a fost introducerea noțiunii de adjectiv.
Ce este adjectivul? Definiție
Așa cum ne-am obișnuit deja, și definiția adjectivului a fost prezentată pe o fișă asemănătoare planșei didactice pregătite în acest scop, cu diferența că, pentru prima lecție, pe fișa de lipit în caiete nu apar informații legate de categorii gramaticale precum genul sau numărul. Am observat exemplul prezentat pe planșă, respectiv pe fișă și am desprins concluziile.
Un alt aspect discutat în această lecție a fost poziția adjectivului față de substantiv. Am reluat oral perechile de substantive-adjective deja scrise la tablă și am exersat poziționarea adjectivului înaintea substantivului.
Anul trecut, pentru descrierea unui obiect, am scris un articol în care am prezentat câteva jocuri. Și acestea pot fi incluse în lecțiile dedicate adjectivului, mai ales că au mare lipici la copii.
În documentul de mai jos se regăsesc imaginile cu fructe și legume, precum și fișa cu definiția adjectivului. Dacă aveți nevoie de planșa la dimensiune A3, aceasta poate fi descărcată de aici. Închei cu o ultimă precizare: în funcție de numărul elevilor din clasă și de numărul acestora într-o echipă se va stabili și numărul fructelor/legumelor folosite și, implicit, a imaginilor din documentul prezentat.