Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia Momente speciale

15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale. Mihai Eminescu

Prima săptămână de școală a lunii ianuarie ne aduce o zi specială, 15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale, ziua în care, prin diverse activități, marcăm un moment aniversar, nașterea poetului Mihai Eminescu.
Anul trecut, la clasa a II-a, am ales poezia ”Somnoroase păsărele” și am prezentat într-un articol câteva idei și materialele necesare realizării unei activități omagiale pornind de la textul amintit. Am încercat atunci și voi încerca și anul acesta să îl aduc pe Eminescu aproape de copii prin activități și sarcini de lucru specifice vârstei lor.

15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale. Eminescu la ceas aniversar

Ideile prezentate mai jos pot fi strecurate printre alte activități concepute pentru această zi. Ele nu se leagă de un text anume, deși au pornit de la poezia ”Revedere” pentru care am pregătit câteva materiale pe care le găsiți aici.

Ce știu despre Mihai Eminescu?

15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale
15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale

În debutul activității voi folosi un poster cu imaginea unui copac împărțită pe șase pagini. Ea a fost aleasă deoarece va fi punctul de plecare pentru discuțiile pe marginea poeziei ”Revedere”, copacul fiind element al codrului prezentat în poezie.

După asamblare, pe imaginea copacului vor fi notate, la tablă, informații pe care copiii le știu deja despre Mihai Eminescu. Fiind clasa a III-a, cu siguranță vom găsi 15 date legate de viața poetului sau de opera acestuia. Am legat numărul acestora de data nașterii poetului, dar pot fi scrise atâtea informații câte știu copiii.

Același poster va încheia lecția. Într-un moment de reflecție copiii vor fi invitați să-și exprime gândurile, opiniile referitoare la activitatea desfășurată, aprecieri față de opera poetului sau față de poezia studiată. Pot fi realizate transcrieri de versuri sau orice altceva credeți că se potrivește momentului. Toate acestea vor fi notate pe conturul palmelor copiilor realizate pe hârtie verde. Astfel, vom obține frunzele care vor împodobi copacul nostru.

În mod asemănător poate fi folosit posterul cu imaginea lebedei pe care îl găsiți în articolul amintit mai sus.

Ce am aflat despre Mihai Eminescu?

Un alt material care poate fi folosit în această activitate este un powerpoint care cuprinde informații despre viața și opera marelui poet. Slide-urile conțin:
-date biografice – informații despre data și locul nașterii, familia din care provine poetul, anii copilăriei;
-versuri care redau dragostea poetului pentru natură – au fost alese acelea în care este prezentată pădurea, ele vor face trecerea către poezia ”Revedere”;
-poezia ”Revedere” și recitarea sa de către Mihail Sadoveanu (fișier audio inserat)

-alte date biografice – continuarea celor deja prezentate, pornind de la versul poeziei ”Revedere”: ”Multă lume am îmblat”
-următoarele trei slide-uri prezintă opera poetului – au fost alese din nou poezii în care apare menționat/descris codrul. Informațiile ne vor ajuta la completarea fișei de lucru pentru poezia ”Revedere” și la completarea posterului.
-slide-ul care încheie prezentarea cuprinde câteva versuri închinate marelui poet, versuri scrise de Cristina Truță, colega noastră căreia îi mulțumesc pentru permisiunea de a le folosi în acest material.

În următorul articol veți găsi fișele de lucru realizate pentru poezia ”Revedere”, ecusoane și semne de carte ce pot fi folosite în această activitate.

Comments are closed.