Matematică pentru clasa a treia

Unghiul. Ne jucăm și învățăm

Materialele prezentate în cele ce urmează ne-au fost de mare folos atunci când am învățat despre unghi. Lucrul acesta s-a întâmplat, ce-i drept, cu ceva vreme în urmă. Sper că le vor fi de ajutor celor care învață acum elementele de geometrie și în special unghiul.

Unghiul. Construim, notăm, citim unghiuri

Am făcut cunoștință cu noțiunea de unghi pornind de la elementele de geometrie deja cunoscute: punctul, dreapta, semidreapta, segmentul de dreaptă. Materialul pregătit pentru însușirea noilor cunoștințelor conține cele 5 litere care compun cuvântul ”unghi”. Mai bine zis, punctele care formează fiecare literă. Prin unirea punctelor în sensul indicat de săgeți și utilizând rigla se va descoperi câte o literă. Fiecare unghi obținut a fost marcat, citit și notat corespunzător. Materialul a fost un instrument eficient și pentru captarea atenției.

Unghiul. Ce este unghiul?

Al doilea material conține imaginile pe care le-am lipit în caiete. Aflăm și reținem ce este unghiul, care sunt elementele unui unghi, cum notăm și cum citim un unghi. Pe o pagină sunt 6 fișe. Având drept sprijin aceste informații, am rezolvat o serie de exerciții de citire, notare și construire de unghiuri.

Unghiul. Ne jucăm și învățăm

Unghiul
Unghiul

Lecția despre unghi s-a desfășurat pe parcursul a două ore. Am cuprins în acest document două dintre materialele care au avut lipici la cei mici și prin intermediul cărora am consolidat deprinderile formate. Sunt inspirate de pe două site-uri din străinătate. Primul prezintă cifrele de la 0 la 9, reprezentate în așa fel încât elementele lor să formeze unghiuri. Sarcina copiilor este de a răspunde la întrebarea fiecărui număr: ”Câte unghiuri am?”. Pentru rezolvarea ei, copiii vor marca și vor număra unghiurile. Vor descoperi astfel că 1 are un unghi, 2 are două unghiuri și așa mai departe.
A doua fișă prezintă un chip de băiețel, respectiv de fetiță. Desenele au fost completate de către copii cu celelalte părți ale corpului prin trasarea unor linii drepte și, bineînțeles, au fost marcate unghiurile formate.

Într-o lecție următoare i-am invitat pe copii într-o călătorie prin Europa. A fost un pretext pentru consolidarea cunoștințelor referitoare la numerele cuprinse între 0 și 10000 și a operațiilor cu acestea.

Am discutat despre țări și capitale ale Europei, am imaginat și marcat pe hartă trasee între mari orașe și am calculate distanțe. Și, pe lângă toate acestea, am găsit o modalitate de a introduce și noțiunile despre unghi. Vă invit să citiți detalii despre această lecție aici.