Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Numărul zilei

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Abonați-vă la RSS

Numărul zilei poate fi o activitate, un joc pentru lecțiile de recapitulare finală la matematică și explorarea mediului. Am preluat această idee de pe Pinterest și am adaptat-o cerințelor programei clasei a II-a. Este o ocazie de a recapitula numerele de la 0 la 1000 și operațiile învățate.

Numărul zilei. Fișă de lucru

Ce este numărul zilei? La clasa a II-a el este un număr format din trei cifre pe care îl desemnăm ca fiind număr al zilei în momentul în care i-am atribuit o semnificație. Spre exemplu, am ales ca primul din această categorie să fie 215, adică 21 mai, ziua în care am desfășurat activitatea și o importantă sărbătoare religioasă. A fost propunerea mea, urmând ca în zilele următoare copiii să fie cei care stabilesc numărul zilei.

Numărul zilei
Numărul zilei

Am folosit pentru acest joc o fișă pe care ulterior am lipit-o în caiete în partea stângă a foii (spațiul din dreapta a fost folosit pentru alte exerciții pornind de la numărul zilei). Pe fișă am introdus imaginea unui animal în ideea că putem începe discuția pornind de la un text literar/nonliterar, de la cunoștințele însușite la explorarea mediului, de la un cântecel, de la un desen etc. Bineînțeles că imaginea poate fi înlocuită cu una care să aibă legătură cu tema zilei.

Pe fișă apar câteva spații pe care le vom folosi astfel:

-steluța aparține numărului zilei; alături, în tabel, vom nota numărul indicând cifra sutelor, a zecilor, a unităților, după care se colorează caseta corespunzătoare numărului (par sau impar);
-pe săgeată notăm numărul cu litere;
– pe norișor îl descompunem în sute, zeci și unități;
-pe inimioarele din jurul steluței (ce are același rol ca mai sus) identificăm și notăm predecesorul, succesorul, răsturnatul, numărul rotunjit la zeci, numărul rotunjit la sute.

Numărul zilei. Extindere

După ce lipim fișa în partea stângă a foii în dreapta putem compune diferite exerciții sau probleme pornind de la numărul zilei. Spre exemplu, putem afla produsul/ suma cifrelor numărului, să scriem numărul ca sumă/diferență de doi termeni. Putem să mărim/ să micșorăm numărul dat, să numărăm crescător, descrescător, cu pași dași, pornind de la numărul zilei etc.

Documentul atașat cuprinde mai multe modele de fișe, unele cu imagini color, altele alb-negru. L-am postat în format editabil tocmai pentru a permite fiecăruia să facă modificările dorite. Copiii au fost entuziasmați de idee și vom desfășura această activitate pe parcursul mai multor zile, chiar la începutul orei. După ce am adunat cel puțin șase numere le vom introduce într-un joc în care putem să le comparăm, să le ordonăm, să efectuăm exerciții și probleme.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Abonați-vă la RSS

Articole similare

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *