Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Litera S


La litera s mic de mână am încercat un exercițiu de transcriere... puțin mai altfel. Fulgii de nea au acoperit unele cuvinte din text (este vorba despre textul ”La munte”, manual Cd Press, autori: Iliana Dumitrescu, Daniela Barbu). Noroc că am primit două indicii: cuvintele conțin sunetul ”s”, iar numărul fulgilor de nea indică numărul silabelor fiecărui cuvânt. Pentru că am citit textul cu atenție, nu a fost greu să identificăm cuvintele care lipsesc din text.

Litera s mic de mână- transcriere

Astfel, am verificat citirea conștientă a textului, ne-am reamintit regulile de scriere corectă, am exersat despărțirea cuvintelor în silabe și am ieșit puțin din rutina lecțiilor de învățare a unei litere noi. Fișa poate fi prezentată cu ajutorul videoproiectorului sau poate fi imprimată și lipită în caietele elevilor. O altă idee de utilizare a ei, cu mici modificări, ar fi dictarea selectivă (se dictează tot textul dar se scriu doar cuvintele care conțin litera s).

 

Litera s
Litera s

Acesta este textul din manual. Cuvintele subliniate sunt cele reprezentate cu fulgi pe fișa de lucru:

La munte

           Iarna a sosit. Neaua cristalină acoperă muntele. A nins mult. Cosmin urcă pe munte. Cristina i se alătură. Ei alunecă lin cu sania.
Apare Costel. El sare cu placa. Totul e interesant.
Apune soarele. E aproape seară. Ei pleacă acasă. Au petrecut minunat.

 

Pentru exersarea literelor s mic de mână și S mare de mână am utilizat aceste două fișe. Poeziile au fost utilizate pentru identificarea literelor s mic de tipar sau S mare de tipar. La exercițiile din stânga fișei de lucru elevii au avut ca sarcină scrierea literei noi pe contur punctat și apoi pe spațiu fără liniatură. Cele două rânduri cu spațiu de scris au dimensiuni diferite, iar imaginea cu literele de mână prezintă un model pentru scrierea corectă a literelor.


2 Comments

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: