Pentru lecția Grupul de litere ge/Ge ne vom transforma în detectivi…nu orice fel, ci detectivi geniali, aceia care sunt capabili să dezlege orice enigmă, mai ales cea prezentată în poezia ce va fi folosită ca text–suport.
Grupul de litere ge/Ge
Mai întâi de toate vom discuta despre ce are nevoie un detectiv în munca sa. La tablă vor fi afișate imagini cu o lupă, o pereche de ochelari, un aparat foto, creion și agendă. Pe spatele fiecărei imagini sunt scrise sarcinile de lucru.
Urmează textul-suport – o poezie al cărei final prezintă o enigmă de dezlegat. Se citește poezia (în gând, model, cu voce tare), după care se trece la descifrarea misterului mingii sparte. Acest lucru presupune parcurgerea mai multor etape.
Recunoașterea grupului de litere pe diferite suporturi
În poezie apare un grup nou de litere, grupul de litere ge/Ge (se identifică pe o planșă, în manual, etc). Vom folosi lupa pentru a descoperi în poezie cuvintele care conțin grupul de litere ge/Ge, descifrând codul culorilor. Pe spatele imaginii sunt scrise sarcinile de lucru:
– Colorează cu roșu cuvintele care conțin grupul de litere ge la început;
– Colorează cu verde cuvintele care conțin grupul de litere ge la mijloc;
– Colorează cu albastru cuvintele care conțin grupul de litere ge la sfârșit.
Scrierea grupului de litere ge/Ge
Un copil întoarce imaginea cu creionul și agenda și citește sarcina de lucru: ”Scrie grupul de litere ge și Ge în caiet”.
Scrierea cuvintelor care conțin grupul de litere ge
Sarcina de lucru de pe spatele imaginii cu ochelari este de a găsi în poezie și de a transcrie pe fișa de lucru:
-trei cuvinte care conțin grupul de litere ge mic și sunt formate din două silabe;
-un cuvânt care conține grupul de litere ge mic și este format din trei silabe.
Aparatul foto ne indică următoarea sarcină de lucru : ”Încercuiește grupul de litere Ge. Transcrie cuvintele și spune ce denumesc ele.”
Scrierea propozițiilor
Detectivii sunt din ce în ce mai aproape de dezlegarea misterului. Le mai rămâne de scris câte o propoziție despre fiecare personaj al poeziei (ex: Geta aduce mingea spartă.)Sarcina de lucru este pe spatele imaginii cu urme.
Comunicare orală – dezbaterea
Urmează găsirea de către copii a ”vinovatului”, cu argumente (pro și contra). De fapt, este un exercițiu de exprimare orală, de pronunțare corectă a cuvintelor, de respectare a regulilor în comunicare, mai puțin de găsire a unui vinovat.
Concluzii și aprecieri
Ultima sarcină este aceea de a scrie în dreptul pinguinului patru calități pe care ei le consideră necesare unui detectiv foarte bun. Pentru că s-au dovedit detectivi geniali, copiii vor primi câte o insignă de detectiv.
Ceea ce am prezentat este doar o idee, poezia fiind realizată pentru a servi obiectivelor lecției și temei alese . Textul , precum și sarcinile de lucru pot fi schimbate, adaptate, îmbunătățite, completate.
Succes în misiune!