Clasa a treia Educație civică clasa a treia

Despre bunătate

În următoarea perioadă vom vorbi la Educație civică despre trăsturile morale ale persoanei și începem cu o lecție despre bunătate. Nici nu putea exista un moment mai potrivit decât acest început de decembrie în care toți copiii sunt cu gândul la sosirea celor doi moși așteptați tot anul: Moș Nicolae și Moș Crăciun. Am construit demersul didactic profitând de momentul săptămânii – 6 decembrie, sărbătoarea Sfântului Nicolae.

În cele ce urmează vă prezint o fișă de lucru pe care o voi folosi cu această ocazie. Poate fi considerată o hartă conceptuală deoarece va cuprinde elemente-cheie, noțiunile discutate în lecție. Imaginea oferă spațiu de completat după cum consideră fiecare învățător. Mai jos sunt doar câteva sugestii.

Despre trăsături morale

Pentru definirea conceptului putem apela la povești cunoscute de copii. Ele prezintă personaje care, prin comportamentul lor, au devenit adevărate simboluri, embleme pentru anumite trăsături morale. Spre exemplu, Pinocchio este un mare mincinos, Cenușăreasa este bună și miloasă, în timp ce mama vitregă este foarte rea, iar D-l Goe întruchipează perfect lipsa de respect. Sarcina de lucru poate consta în gruparea personajelor în două categorii – personaje pozitive, personaje negative –cerându-le copiilor să explice motivul pentru care au încadrat un personaj într-o categorie sau în alta. De aici putem desprinde trăsăturile morale despre care vom vorbi pe parcursul lecțiilor viitoare. Totodată, se va sublinia ideea că trăsăturile morale, spre deosebire de cele fizice, sunt vizibile în faptele, comportamentele, cuvintele, atitudinile personajelor în cazul textelor, a persoanelor în viața reală.

Despre bunătate. Introducerea în activitate

Dacă am clarificat semnificația primului concept, putem trece la abordarea trăsăturii morale care face subiectul lecției – bunătatea și opusul acesteia, răutatea.
Fiind în prag de sărbătoare am ales ca text-suport ”Legenda lui Moș Nicolae”. Povestea poate fi introdusă prin intermediul unui exercițiu care le cere copiilor să deseneze o persoană pe care ei o consideră bună, urmat de discuții privind alegerile făcute. După citirea poveștii, discuțiile se vor axa pe faptele personajului, fapte care relevă principala calitate a acestuia – bunătatea.

Despre bunătate. Fișa de lucru

Despre bunătate
Despre bunătate

Fișa de lucru este un suport pentru sintetizarea informațiilor prezentate de-a lungul lecției. Putem porni de la imaginea florii și putem cere elevilor să explice de ce bunătatea poate fi comparată cu o floare. Vom aduce în discuție frumusețea, delicatețea acesteia și putem apela la cunoștințele de la Științe ale naturii pentru a evidenția faptul că semințele bunătății trebuie cultivate, că floarea bunătătății nu poate crește fără grijă și fără anumite condiții de mediu. Acestea din urmă pot fi asociate cu educația, conștiința, exemplele bune, sufletul omului etc.

Pe petalele florii vor fi notate sinonime pentru bunătate sau cuvinte care descriu acest concept (compasiune, bunăvoință, amabilitate, blândețe, ajutor, generozitate etc). Pe funze pot fi scrise elemente care dovedesc această trăsătură morală, iar pe ghiveci pot fi scrise concluziile lecției sau proverbe despre bunătate. Iată câteva proverbe:
”Bunătatea dă naştere la bunătate.”
”Frumuseţea fără bunătate nu valorează nimic.”
”Un fir de bunătate trage mai puternic decât o frânghie de răutate.”
”Mai bine sărac de toate, decât sărac de bunătate.”

Despre bunătate. Încheierea activității

Masa oferă spațiu pentru rezolvarea unei sarcini de lucru la alegerea fiecărui învățător:
-proverbe despre bunătate, dacă acest exercițiu nu a fost rezolvat pe ghiveci;
-prezentarea unei situații în care elevul a făcut o fată bună sau a uneia în care cineva a făcut un lucru bun pentru el;
-descrierea unei situații în care copilul a ajutat pe cineva;
-notarea unor acțiuni care definesc o persoană bună etc.

Sau, în loc de încheiere, pentru un moment de reflecție, pe acel spațiu poate fi lipită scurta poveste ”Cele două batiste” de Bruno Ferrero:
”În şcoala primară, un copil avea cu el tot timpul două batiste. Învăţătoarea l-a întrebat de ce :Una este pentru a-mi sufla nasul; cealaltă este pentru a şterge ochii acelora care plâng.
Tu ai cu tine cele două batiste?

Pornind de la cele discutate în această lecție, până la vacanță, vom realiza ghirlanda faptelor bune, iar la Limba și literatura română urmează o compunere pe baza unui plan de idei, cu titlul ”O faptă bună”. Materialele și ideile vor fi prezentate în articolele viitoare.